Aşa cum susţine Jorge Luis Borges, o bibliotecă poate fi văzută şi înţeleasă ca un colţ de paradis sau ca o poartă spre alte lumi. Tocmai de aceea Campania „Dreptul de a Citi” iniţiată de OTP Bank are o însemnătate crucială în ceea ce priveşte posibilităţile pe care le pot avea la îndemnă copiii din mediul rural. Ei pot alege acum să intre pe o uşă sau să o ignore, important este că, şi pentru ei ca şi pentru copiii de la oraş, s-a creat această uşă.
„Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu…”, susţine Jorge Luis Borges în „Cărţile şi noaptea”, o afirmaţie care surprinde o anumită substanţialitate transcedentală şi care, tocmai de aceea, va rămâne mereu actuală.
Ca atare, orice acţiune asociată cu acest lucru are o importanţă enormă pentru comunităţile umane, mai ales pentru acelea unde posibilităţile financiare sunt limitate. Campania „Dreptul de a Citi” iniţiată de OTP Bank este una meritorie, pentru că a reuşit, până la acest moment, să inaugureze 13 biblioteci în mediul rural, şi are în proiect să mai inaugureze încă 12.
Copiii de la Sâniob vor beneficia de 500 de volume noi şi mobilierul aferent
OTP Bank România a adus campania socială „Dreptul de a Citi” şi în judeţul Bihor unde Şcoala Generală Sâniob a beneficiat, astfel, de 500 de volume noi şi mobilierul aferent. La inaugurarea de pe 13 octombrie au fost prezenţi, fostul episcop romano catolic József Tempfli, Preşedintele OTP Bank România, László Diósi, vicepreşedintele Ljubičić Gábor, directorul regional al OTP Bank, Pantea Ovidiu, primarul localităţii Sâniob, Zatyko Ştefan Adalbert, un reprezentant din partea Inspectoratului Şcolar Bihor, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai şcolii.
După ce a făcut o prezentare istorică a localităţii fostul episcop József Tempfli a susţinut că apreciază mult gestul reprezentanţilor OTP Bank, ţinând cont de rădăcinile istorice ale Sâniobului şi că locuitorii din comună au fost mereu recunoscători faţă de cei care le-au făcut bine.
„Cred că în perioadele de criză, băncile ar trebui să reinvestească profitul, iar cea mai bună investiţie pe care o poate face o bancă este în oameni. Toate ţările care au reuşit să se dezvolte au făcut-o sprijinind învăţământul. La noi însă, criza financiară ne-a adus în situaţia în care nu putem să mai investim în mijloacele tehnice pentru a face posibil actul de învăţare.
Aici am intervenit noi care, prin intermediul acestei campanii, dorim să îi ajutăm pe copiii care ar dori să înveţe mai mult dar nu au mijloace. Am fost întrebat de multe ori de ce nu am donat calculatoare. Şi eu am copii şi am observat că le este dificil să se desprindă din faţa calculatorului iar literatura nu mai pare atât de importantă pentru ei. La fel cum încerc în familia mea să rezolv această problemă la fel vreau să îi ajut pe copiii din mediul rural să redescopere fascinaţia cărţilor şi comorile pe care ele le ascund”
a declarat László Diósi, preşedintele OTP Bank, completat de vicepreşedintele Ljubičić Gábor care a explicat că au fost deja inaugurate biblioteci în 13 şcoli şi că urmează să fie dotate cu biblioteci alte 12 doar în acest an.
„Mă bucur că pe lângă politicile bancare pe care le promovăm, ne putem implica şi în programe sociale pentru comunităţile noastre. Este un program foarte important pentru noi prin care încercăm să le dăm aceleaşi posibilităţi de dezvoltare copiilor din mediul rural ca şi celor din mediul urban. Sunt convins că vom reuşi să pătrundem în cât mai multe şcoli cu această campanie”
a declarat Ovidiu Pantea, directorul regional al OTP Bank.
Prin intermediul Campaniei vor fi donate şcolilor rurale 10.000 de cărţi
Programul are ca principal obiectiv dotarea şcolilor generale defavorizate din mediul rural cu peste 10.000 de cărţi. Iniţiativa socială a OTP Bank România este sprijinită de Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, instituţie implicată în selecţia şcolilor generale din toată ţara, participante la program.
Prin această campanie, OTP Bank România susţine o cauză cu un impact major asupra dezvoltării frumoase a oricărui copil: accesul la lectură. Pornind de la realitatea tristă că foarte multe şcoli din mediul rural nu au biblioteci sau deţin o colecţie restrânsă de cărţi, campania a fost concepută în două direcţii, menite a îmbunătăţi acest aspect.
Astfel, OTP Bank România donează direct şcolilor defavorizate colecţii de cărţi adresate elevilor din clasele I-VIII şi mobilierul necesar stocării acestora, iar cea de-a doua componentă a campaniei presupune colectarea de cărţi, în toate unităţile băncii şi în Librăriile Humanitas, partenere în acest proiect. OTP Bank România îi invită, astfel, pe toţi cei care susţin această cauză, să le ofere copiilor din zonele defavorizate şansa de a descoperi poveştile copilăriei.
În judeţul Bihor există şase puncte de colectare: unităţile OTP Bank România din Oradea şi Salonta şi Librăria Humanitas „Mircea Eliade” din Bulevardul Republicii Nr. 5.
OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, cea mai mare bancă independentă din Europa Centrală şi de Est. OTP Bank oferă servicii universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia. OTP Group deserveşte aproape 12 milioane de clienţi, în 9 ţări, prin intermediul a peste 1.500 de unităţi teritoriale, prin intermediul reţelei de ATM-uri şi prin sistemul de canale electronice.