Primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Biro Rozalia şi Gheorghe Carp au susţinut miercuri, 27 octombrie, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, vicepreşedinţii Kiss Alexandru şi Dumitru Voloşeniuc, o conferinţă de presă având ca temă sistemul sanitar din municipiu. În cadrul ei au fost discutate măsurile care au fost luate până în prezent şi principalele direcţii care trebuie urmate pentru a crea în Oradea şi în judeţul Bihor un sistem sanitar modern.
Ilie Bolojan a vorbit despre lucrările de reabilitare care se execută în acest moment la spitalele subordonate municipalităţii.
„La Spitalul Judeţean au început lucrările de reabilitare a secţiilor de cardiologie, chirurgie şi ortopedie, iar dacă lucrurile vor decurge normal, acestea se vor finaliza până la sfârşitul acestui an. Ne cerem scuze personalului medical şi pacienţilor pentru disconfortul generat de lucrări, dar rezultatul acestora va fi în primul rând în beneficiul lor”
a spus primarul.
Edilul intenţionează ca împreună cu Consiliul judeţean să pună bazele unei fundaţii medicale, care probabil se va numi Fundaţia „Pro Sanatate”, şi al cărei principal scop va fi sprijinirea activităţii medicale din Oradea şi judeţul Bihor prin atragerea unor specialişti de renume, prin crearea unor centre de excelenţă, dar şi prin sprijinirea tinerilor medici.
Viceprimarul Biro Rozalia a prezentat un raport cu privire la finanţările care au fost alocate de Ministerului Sănătăţii, Spitalului Judeţean, Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu şi Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.
„Dacă anul trecut, Ministerul Sănătăţii a alocat 24,5 milioane lei, anul acesta municipalitatea a beneficiat de un suport financiar în valoare de 39 milioane lei. E important pentru noi ca oraş, că avem sprijinul Ministerului Sănătăţii şi e şi mai important că acest sprijin vine într-un domeniu ca sănătatea”
a spus viceprimarul Biro Rozalia. Şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc este de acord cu planurile Primăriei:
„Am auzit unele persoane vorbind despre faptul că am vrea să ne scăpăm de spitalul judeţean şi că din această cauză îl trecem sub administrarea Primăriei. Nici vorbă de aşa ceva. Dorim ca în judeţul Bihor să avem un sistem sanitar complementar în care fiecare unitate spitalicească să îşi aibă un rol bine definit.
În plus, faptul că Spitalul Judeţean va fi preluat de Primărie nu înseamnă că noi nu ne vom mai implica acolo financiar. Ba din contră, dorim să contribuim la acest sistem sanitar şi o vom face şi cu fonduri, în anii ce urmează”.
Obiectivul principal, crearea în Oradea a unui sistem sanitar modern
Obiectivul pe care il sustine municipalitatea în domeniul sănătăţii este de a crea în Oradea şi judeţul Bihor un sistem sanitar modern, capabil să atingă în 5-10 ani standardele medii de performanţă ale ţărilor din Uniunea Europeana. Conform aceleiaşi surse, principalele direcţii care trebuie urmărite pentru atingerea acestui obiectiv sunt:
– creşterea progresivă a alocărilor bugetare pentru investiţii, reabilitarea şi modernizarea clădirilor spitalelor;
– dotarea cu aparatură medicală performantă;
– crearea unui program cu prevederi bugetare pentru specializarea cadrelor medicale;
– susţinerea modernizării Facultăţii de Medicină din Oradea, cu accentul principal pus pe calitatea actului formativ;
– asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în sistemul sanitar;
– monitorizarea riguroasă a resurselor alocate şi evaluarea periodică a eficienţei execuţiilor bugetare;
– restructurarea cheltuielilor, reducerea numărului de paturi şi de secţii, optimizarea organigramelor de personal;
– încurajarea stabilirii de parteneriate între spitale şi parteneri privaţi;
– orientarea serviciilor către pacienţi şi respectul faţă de aceştia şi aparţinători;
– asigurarea integrării şi complementarităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor de spitalele din Oradea.
Măsurile practice care s-au luat sau urmează a fi luate în această perioadă
1. La Spitalul Judeţean:
– se lucrează la reabilitarea şi recompartimentarea secţiilor de ortopedie, chirurgie şi cardiologie. După ce săptămâna viitoare se va finaliza reabilitarea secţiei de ortopedie II se va trece la secţia chirurgie II. După finalizarea lucrărilor pe secţia chirurgie III, la jumătatea lunii noiembrie, se va trece la reabilitarea secţiei cardiologie I. La finalul anului secţiile de ortopedie, chirurgie şi cardiologie vor fi complet reabilitate. Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 3 milioane de lei;
– se finalizează proiectul tehnic privind reabilitarea blocului operator. După definitivarea proiectului (săli de operaţii multifuncţionale, circuitele, etc.), urmează să fie aprobaţi indicatorii tehnico-economici în cursul lunii noiembrie. În luna decembrie se va demara procedura de licitaţie pentru contractarea lucrărilor în aşa fel încat lucrările efective să fie demarate la începutul anului 2011. În cadrul blocului operator va fi amenajată o sală de operaţii pentru chirurgia cardio-vasculară.
2. La Spitalul Municipal Dr. Gavril Curtean:
– se lucrează la reabilitarea etajelor 2,4,6,9. Lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul lunii decembrie. Valoarea estimată a lucrărilor este de 8 milioane de lei. În cursul lunii noiembrie va începe şi reabilitarea etajului 5. După finalizarea acestei lucrări, toate secţiile spitalului vor fi complet reabilitate;
– s-a comandat studiul de fezabilitate pentru reabilitarea blocului operator. În luna decembrie va fi organizată licitaţia pentru întocmirea proiectului tehnic, urmând ca în primăvara anului 2011 să fie contractate lucrările de reabilitare ale blocului operator;
– s-a demarat licitaţia pentru achiziţia şi montarea liniei de radioterapie necesară secţiei de oncologie. Ofertele pot fi depuse până la sfârşitul lunii noiembrie. În cursul lunii decembrie, dacă nu vor fi contestaţii, se va semna contractul de furnizare a echipamentelor. Valoarea estimată a acestora este de 25 de milioane de lei. În a doua jumătate a anului viitor secţia de oncologie va funcţiona în noua locaţie.
3. La Spitalul de Obstretică şi Ginecologie:
– s-a demarat licitaţia pentru reabilitarea şi dotarea ambulatoriului spitalului. Ofertele vor fi deschise săptămâna viitoare. La sfârşitul lunii noiembrie vor începe lucrările. Valoarea estimată este de 3,6 milioane de lei, din care dotările cu aparatură reprezintă 1 milion de lei.
La sfârşitul anului 2011 lucrările urmează să fie finalizate.
4. La Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie:
– s-a contractat realizarea proiectului tehnic de reabilitare a corpului de clădire de pe str. Pasteur, nr. 26, în care vor funcţiona secţiile de boli infecţioase.
Proiectul tehnic va fi finalizat la jumătatea lunii noiembrie, după care se va organiza licitaţia pentru execuţia lucrărilor. În luna decembrie vor începe lucrările.