Proiectul „Lecturi Urbane” Oradea, ediţia de toamnă, va avea loc, vineri, 12 noiembrie, de la ora 17:00, în cadrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai din Oradea. Până la această dată, orădenii care doresc să doneze orice fel de carte (de la manuale şcolare la romane şi orice alte cărţi), o pot face în locaţiile în care se vor afla cutiile cu sigla proiectului.
Lectura nu mai e o sarcină obligatorie la şcoală, nu mai e temă de vacanţă anostă pe care mulţi dintre noi o priveam drept „corvoada” care ne întrerupe cele trei luni de vacanţă şi de distracţie. Lecturarea unei cărţi este o activitate relaxantă, motivantă şi plină de satisfacţii personale. Organizatorii evenimentului îi invită pe orădeni să retrăiască aventurile alături de eroii preferaţi descrişi până în cele mai mici detalii de către autori care ne-au lăsat cel mai de preţ bun al lor: opera literară!
Printre locaţiile în care se pot dona cărţi se găsesc:
– Biblioteca Judeţenă Gheorghe Şincai din Oradea, luni – vineri, între orele 08:00 – 19:00;
– Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, luni – vineri, între orele 08:00 – 15:00;
– Librăria Gutenberg, de pe strada Episcop Mihai Pavel, nr. 4, de luni – vineri, între orele 09:00 – 17:00;
– Anticariatul de pe strada Primăriei, nr. 64/1, luni – vineri, între orele 10:00 – 18:00
Lista completă a locaţiilor unde mai pot fi donate cărţi poate fi consultată AICI.
Lecturi Urbane este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii. Credem că România se poate transforma prin lectură şi vom face toate eforturile în lungul maraton Lecturi Urbane pentru a creşte numărul celor care citesc şi a trezi interesul pentru carte în rândul tinerilor.
„Lecturi Urbane a avut un sprint bun ce s-a transformat treptat într-un adevărat maraton. Astfel am ajuns în 20 de orase din ţară, în unele desfăşurându-se deja la a treia sau a patra ediţie (Cluj, Târgu Mureş). La fiecare edţtie împărţim în medie 200 de cărţi, 6 români din 1000 vizitează siteul orasulciteste.ro, iar în Bucureşti media voluntarilor prezenti la o ediţie Lecturi Urbane este de 120 de oameni.
Cifre impresionante, însă, mai presus de ele, conteaza ideea, povestea din spatele acestei iniţiative. Într-un prezent bombardat de anormalitate, noi ne permitem să transmitem semnale de firesc. Transformăm actul lecturii într-unul normal indiferent de locul în care se desfăşoară: acasă, în parc sau în autobuz. Orice facem în spaţiul public este un joc de semnale, un flux continuu de mesaje de la noi – prin gesturilor noastre – către ceilalţi.
Dacă li se aruncă privirea potrivită, oamenii pot deveni mai buni. Aşadar,vom transmite cu fiecare ocazie un mesaj de încurajare şi susţinere a lecturii ca modalitate de dezvoltare socio-culturală”
susţine Adrian Ciubotaru, unul dintre organizatorii manifestării, la nivel naţional.
Reamintim faptul că proiectul a debutat pentru întâia dată în Oradea, vineri, 30 iulie 2010, de la ora 18:00, în Parcul Magnoliei.