Primăria municipiului Oradea intenţionează să construiască de la zero un nou parc în municipiu, pe terenul din spatele Centrului Comercial Lotus Market. Parcul Salca va fi amenajat cu bani de la Agenţia Fondului pentru Mediu, pe o suprafaţă de 154.147 mp, valoarea investiţiei situându-se în jurul sumei de 652.845 euro.
În şedinţa Consiliului Local de ieri, 8 noiembrie 2010, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind trecerea în domeniul public al municipiului a unei suprafeţe de 154.147 mp în vederea extinderii zonei funcţionale de spaţii verzi a municipiului.
Terenul constituie obiectul hotărârilor Consiliului Local nr. 298/2003 şi 433/2005 privind amenajarea de alei de promenadă şi zonă de agrement pe terenul din spatele Centrului Comercial Lotus Market.
Această suprafaţă de 154.147 mp avea din punct de vedere funcţional două funcţiuni: partea dinspre Pârâul Peţa era declarată spaţiu verde, iar partea dinspre CET, zonă de locuit. Această suprafaţă are acum, doar funcţiunea de spaţiu verde.
„Având în vedere atât necesitatea amenajării Parcului Salca, cât şi proiectele demarate de municipalitate pentru extinderea spaţiului verde din zonă, respectiv proiectul „Amenajare Parc de trandafiri – Oradea, zona Salca”, Primăria Oradea doreşte să folosească acest spaţiu de 154.147 mp pentru realizarea de lucrări publice, respectiv pentru extinderea zonei ca zonă de agrement, sport şi turism”
se precizează într-un comunicat remis de municipalitate.
Proiectul de finanţare pentru realizarea investiţiei se află în stadiul de evaluare finală, la Agenţia Fondului pentru Mediu, valoarea investiţiei ridicându-se la suma de 652.845 Euro. Lucrările vor fi realizate în termen de 9 luni.
Parc cu lac de agrement şi restaurant pe mal
În zona menţionată se va realiza un parc urban, care să corespundă cerinţelor unui parc orăşenesc, de loisir zilnic – odihnă, recreere. Accesul principal în parc se va face dinspre strada Meiului, accesele secundare dinspre străzile Kiev, Zorelelor şi dinspre strada Erkel Ferenc (malul drept al pârâului Peţa) prin realizarea unor poduri pietonale.
În zona accesului în parc se propune o parcare supraterană. În partea de nord a parcului, în vecinătatea pârâului Peţa, se va realiza un lac de agrement, alimentat din apa pârâului. În apropierea lacului va fi un restaurant cu terase orientate spre lac. Arborii şi arbuştii au fost aleşi astfel încât să se creeze compoziţii peisagere valoroase, asociaţii de plante ce se armonizează între ele, punând în valoare forma coroanelor, a frunzişului, coloritul frunzelor, a scoarţei, a fructelor, a florilor.
Aleile vor fi finisate cu materiale ecologice – pietriş, borduri din piatră naturală. În zonele de acces ale parcului s-au propus locuri de odihnă, dotate cu panouri informative, pergole, fântâni de băut, bănci, corpuri de iluminat, coşuri de gunoi. Mobilierul urban conceput este simplu şi adecvat amplasamentului, iar parcul va fi dotat şi cu fântâni cu apă potabilă şi toalete ecologice.
Pozele sunt foarte frumoase, doar ca un parc are nevoie de minim 40-60 de ani(timp necesar maturizarii arborilor)cu ingrijire permaneneta si specializata, pentru a arata ca imaginile anexate. Daca ne plimbam in parcurile existente, ne vom da seama ca minicipalitatea nu este in stare sa le ingrijeasca nici macar de acestea. Nu mai vorbesc de malul Crisului(azvarlitura de bani publici) cu aspectul dezolant de plai mioritico-martian. Desigur trebuie sa ne gandim si la viitor, se pune doar intrebarea dac acesta e momentul oportun, daca suntem in masura sa cladim ceva de care noi in nici un caz nu vom benefia, daca ne putem permite alocarea de sume importante pentru viitor -zic eu mult prea indepartat- ba chiar nesigur-, daca merita sa mai adaugam la lista treburilor de facut, intretinut, deci costisitoare, inca un parc? Sau in vistieria ministerului s-au gasit sume ce trebuie cheltuite, trimisii au reusit sa canalizeze sumele inspre bihor, asa da! Decat sa cheltuie banii orice alt oras mai bine noi!Singura conditie ar fi ca firma care va executa lucrarea sa fie tot locala, plantele, bancile, dalele, corpurile de iluminat, tomberoanele, wc-urile ecologice..etc sa fie executate sau macar importate-pe cat posibil- de firme bihorene. Cat despre problematica sistemului de licitatii-cea mai ieftina oferta ia lucrarea- s-ar putea scrie si mai multe, la acest subiect doar atat: proiectantul care a facut si devizele, a fost intr-adevar generos la rubrica cheltuieli / mp. Dar daca lucrarea va fi atribuita unei firme care va castiga licitatia la jumatate de pret….asa e legea…parcul nici vorba sa aibe sanse sa arate ca in poze!!!! Eu oricum doresc succesuri celor care poarta greaua povara a conducerii urbei si se preocupa de aerul respirabil al nepotilor.