Consumerismul este flagelul care-l ţine prizonier pe tot românul, indiferent de condiţia socială. Efectele lui asupra individului au fost redate pe pânză de artista Isa Balog Verly în cadrul expoziţiei desfăşurate miercuri, 10.11.2010 la Asociaţia Visual Kontakt.
Pentru Isa Balog Verly, corpul uman devine un conglomerat de consumabile tehnologice. Mâinile îşi pierd abilitatea de a produce. Mediul înconjurător nu mai abundă în frumuseţi naturale, ci în obiecte menite să ne „obtureze mental”. Ochiul e izbit de obiectul accesoriu ce-l defineşte pe individ şi nu de omul în sine. Marca se cere a fi purtată chiar dacă e contrafăcută. Fără un nume ataşat de pictură, fiecare pânză se înscrie în tema consumerismului şi a fost tălmăcită celor interesaţi de autoarea acestora. Lucrările se doresc a fi o modalitate de introspecţie pentru privitor şi de ce nu de o poziţionare pro sau contra acestei teme ridicate de artistă.
Picturile s-au născut dintr-o idee ce a prins contur odată cu primul contact cu pânza. Procesul în sine s-a înscris pe durata a câteva luni, datorită spiritului artistic al Isei care începe mai multe lucrări simultan. Unul din motivele practice ar fi cel al uleiurilor ce necesită un anumit timp de uscare.
De loc din Braşov, Isa şi-a continuat pasiunea pentru artă în Cluj unde în 2007 şi-a finalizat masteratul. Cele mai vechi lucrări expuse ieri pentru prima dată la Oradea poartă amprenta acelui an. Pe lângă munca asiduă de artist predă cursuri de desen la Şcoala Populară de Artă din Cluj. A participat la diferite expoziţii colective şi personale cu predilecţie în Cluj, Bucureşti şi Braşov şi a adunat câteva distincţii în ţară şi la Şcoala Superioară de Arte Cornouaille Quimper din Franţa.
Lia Tuns