Aflat în vizită la Oradea, Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila s-a arătat încântat de modul în care colaborează cu administraţia locală şi judeţeană şi de evoluţia luicrărilor la unităţile medicale din judeţe. De asemenea, ministrul a lăudat cooperarea dintre municipiu, judeţ şi minister în ceea ce priveşte sistemul sanitar şi a declarat că va continua să sprijine proiectele comune ale acestora.
Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a fost în acest weekend în vizită la mai multe unităţi medicale din judeţ şi muncipiu, declarându-se în principal mulţumit de stadiul lucrărilor la care a contribuit substanţial şi ministerul pe care îl conduce. Plăcut surprins a fost şi de secţia de stomatologie a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea despre care a spus că are aparatură medicală de nivel internaţional, aşa cum doar la Facultatea de Medicină de la Târgu Mureş a mai văzut.
Un ministru orădean pentru Oradea = 49.990 de lei pe zi
La conferinţa de după vizitele efectuate de ministru la unităţile medicale din Bihor a fost prezent şi viceprimarul municipiului Oradea, Biró Rozália care a declarat:
„Domnul Cseke este cu siguranţă ministrul care a făcut cele mai multe lucruri în acest Guvern. Capul de afiş îl reprezintă, evident, descentralizarea dar, în afară de aceasta, la ministerul pe care îl conduce s-au făcut multe alte lucruri bune.
Dacă vă întrebaţi, ce înseamnă un ministru din Bihor pentru noi, cei de aici, cred că cele mai îndreptăţite să vorbească, sunt cifrele. Pentru Bihor în fiecare zi în care Cseke a fost ministru au fost alocaţi 105.436 de lei iar pentru Oradea 49.990 de lei. Asta înseamnă să ai un ministru care vrea să facă, poate să facă şi este bihorean”.
„Cardul de sănătate va rezolva multe dintre problemele cu care se confruntă românii”
După ce a povestit despre vizitele pe care le-a făcut la spitalele din judeţ şi din municipiul Oradea Cseke Attila a declarat:
„Mă bucur că există o concepţie şi o abordare unitară a sistemului sanitar în această regiune. Pe unde merg, dau ca exemplu Oradea, pentru modul unitar de abordare a sistemului sanitar la nivel local. Dacă ar exista o astfel de abordare la nivelul fiecărui judeţ, cred că sistemul sanitar la nivel naţional s-ar îmbunătăţi substanţial. Sprijinul ministerului este un lucru important dar abordarea sistemului sanitar la nivel local este cea care contează cel mai mult”
În ceea ce priveşte măsurile pe care Ministerul Sănătăţii intenţionează să le ia în următoarea perioadă Cseke Attila susţine că cea de informaţionalizare a sistemului medical este, de departe, cea mai importantă.
Asta pentru că suntem în urmă la acest capitol faţă de celelalte ţări europene şi că aplicarea ei ar rezolva multe probleme cu care se confruntă atât bolnavii cât şi medicii atunci când vine vorba de internarea într-un spital.
„Proiectul introducerii cardului de sănătate este unul deosebit de important pentru sistemul medical din România, mai ales că suntem în urmă faţă de multe ţări din Europa. În Ungaria, spre exemplu, cardul de sănătate a fost introdus la începutul anilor 90. Avem deja o Hotărâre Guvernamentală prin care este abilitată producerea acestui card dar trebuie investiţi bani şi pentru sistemul informaţional prin care se va utiliza acest card. Beneficiile cele mai importante sunt eliminarea birocraţiei pentru pacient şi a fraudelor care încă se mai fac în sistem.
Astăzi, dacă un pacient trebuie să se interneze are nevoie, cel puţin de actul care să certifice că a plătit CAS-ul. Dacă vrea să se interneze în alt judeţ, pentru că oamenii nu se îmbolnăvesc doar acasă, are nevoie de şi mai multe acte. Până acum, medicii puteau să scrie reţete pentru un „presupus bolnav”, folosind CNP-ul acestuia fără ca persoana să ştie, iar medicamentele să poată fi ridicate de alte persoane. Toate aceste lucruri se vor rezolva uşor dacă vom introduce acest card de sănătate”
a explicat ministrul. În ceea ce priveşte donarea de organe, problemă mult discutată de presa din România, Cske a explicat că procedura nu se schimbă, donatorul trebuie în continuare să îşi facă un act notarial prin care să certifice că doreşte ca organele sale să fie donate dar că aceste lucruri vor fi trecute pe cardul lui de sănătate, astfel încât medicul să cunoască acest lucru mai repede şi mai uşor în cazul unui accident.