Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea şi extinderea Palatului de Justiţie Oradea. În urma acestei hotărâri, se va putea finaliza proiectarea şi se va putea derula procesul de licitaţie pentru contractarea lucrărilor de construcţii.
La Oradea, clădirea în care funcţionează instanţele judecătoreşti din municipiu este într-o stare avansată de degradare atât în interior cât şi în exterior. Se vor face lucrări de extindere în curtea interioară existentă cu două corpuri noi de clădire care vor adăposti săli de judecată. Totodată se va reabilita, consolida şi recompartimenta vechea clădire existentă, pentru ca aceasta să-şi redobândească strălucirea de altă dată şi să poată oferi condiţii corespunzătoare atât justiţiabililor cât şi personalului din sistemul judiciar.
Finanţarea obiectivului, în sumă totală de 107.791 mii lei se va face eşalonat pe 3 ani, prin Acordul de Împrumut privind implementarea Proiectului „Reforma în Sistemul Judiciar” încheiat de Guvernul României, ratificat în 2006. O componentă a proiectului se referă la reabilitarea infrastructurii instanţelor de judecată, având ca scop reabilitarea, construirea şi dotarea a cca 20 de sedii de instanţe din ţară.
Clădirea în care funcţionează instanţele judecătoreşti din municipiul Oradea este înscrisă în lista monumentelor istorice. Este o clădire reprezentativă pentru oraşul de pe malul Crişului Repede, construită la sfârşitul secolului XIX cu destinaţia de a deservi sistemul judiciar. Având o arhitectură deosebită, de stil eclectic, Palatul Justiţiei din Oradea a fost inaugurat în ianuarie 1899 şi, cu unele intermitenţe din perioada regimului comunist, a fost şi este sediul celor mai importante instanţe judecătoreşti din judeţul Bihor.