Lansarea primului Cluster al Apelor din România a avut loc la data de 8 decembrie 2010, în cadrul unui eveniment organizat la Cluj-Napoca. Pentru Oradea, un municipiu care beneficiază din plin de ape termale, lansarea acestui Cluster este extrem de importantă întrucât, prin intermediul lui, s-ar putea obţine noi proiecte Europene.
Clusterul Apelor din România a fost înfiinţat în toamna acestui an, iar lansarea acestuia coincide cu prima întâlnire a membrilor săi în această formulă.
În cadrul întâlnirii prilejuită de lansare, a fost prezentat pe scurt conceptul de cluster şi aplicabilitatea acestuia în contextul românesc, posibile surse de finanţare, importanţa clusterului în dezvoltarea şi creşterea competitivităţii regionale şi a fost discutată componenţa grupurilor de lucru tematice pentru a putea contura activităţile viitoare.
Tot în cadrul întâlnirii, ADR Nord-Vest a prezentat modalităţi de colaborare între firme, precum Reţeaua BISNet Transylvania, membră a Enterprise Europe Network, care facilitează colaborarea dintre firmele româneşti şi cele din străinătate în vederea dezvoltării afacerilor şi Reţeaua NEEBOR – Reţea Suport pentru IMM-urile din zonele de frontieră ale Uniunii Europene.
Înfiinţarea Clusterului Apelor din România este unul dintre rezultatele proiectului FP7 „Clustherm – Crearea unui Cluster Geotermal axat pe Cercetare în Europa Centrală” la care au participat mai multe organizaţii din Transilvania de Nord.
Având în vedere abundenţa resurselor de apă din România şi rolul acestora în economie ADR Nord-Vest împreună cu ceilalţi actori interesaţi din regiune au decis să extindă această idee şi să pună bazele unui cluster focalizat pe ape, cu accent pe: Energie, Turism şi Balneologie, Îmbunătăţirea politicilor din domeniu şi Ape minerale.
De subliniat că lansarea Clusterului Apelor din România are loc în contextul lansării de către Ministerul Economiei a apelurilor de propuneri de proiecte din cadrul POS CCE, respectiv DMI 1.3.1 – Poli de competitivitate, DMI 2.2.2 – Poli de excelenta si DMI 1.3.3 – Integrarea firmelor în clustere, ceea ce înseamnă posibilităţi certe de finanţare a clusterului.
Rolul Clusterului Apelor din România este acela de a pune la aceeaşi masă actorii interesaţi din cele patru domenii de interes menţionate mai sus (Energie, Turism şi Balneologie, Îmbunătăţirea politicilor din domeniu şi Ape mineral), de a constitui o platformă comună de discuţii şi de a dezvolta proiecte de interes, constituind totodată o masă critică pentru lobby în interesul partenerilor.