La sfârşitul săptămânii trecute s-a dat publicităţii ultimul raport de monitorizare al activităţii parlamentarilor români, raport adus în atenţia publică de către Institutul Pentru Politici Publice (IPP) Bucureşti. Acesta cuprinte bilanţul sesiunii parlamentare pe perioada septembrie – decembrie 2010. Oradea Press a intrat în posesia acestui raport şi vă va prezenta, în exclusivitate, ce rezultate au obţinut parlamentarii bihoreni în această perioadă.
Chiar dacă raportul este intitulat „Bilanţul sesiunii parlamentare septembrie – decembrie 2010” el conţine, pentru o analiză completă, şi statistici cu privire la întreaga activitate parlamentară a unor senatori şi deputaţi.
1
Activitatea parlamentarilor bihoreni în cifre
Primul clasamant prezintă un top al deputaţilor şi senatorilor cu cele mai multe propuneri legislative devenite legi, la ambele categorii neexistând niciun bihorean.
La „Topul senatorilor cu cele mai puţine iniţiative legislative depuse” îl găsim pe fostul Ministru de Interne Vasile Blaga din PDL cu 3 iniţiative depuse (în întregul mandat), dar niciuna devenită lege.
Potrivit rezultatelor monitorizării, după 4 sesiuni legislative, avem 11 deputaţi care nu au vorbit nici măcar o dată în plenul Camerei Deputaţilor
Tot la capitolul luări de cuvând avem „Topul deputaţilor cu cele mai multe luări de cuvânt în plen”, unde nu este trecut niciun parlamentar bihorean. La „Topul deputaţilor cu cele mai puţine luări de cuvânt în plen” îl găsim pe poziţia 8 pe democrat-liberalul Ştefan Seremi, cu o singură luare de cuvânt.
Spre deosebire de colegii săi din partid care s-au remarcat prin ridicarea în tăcere a mânilor, în „Topul senatorilor cu cele mai multe luări de cuvânt în plen” îl găsim pe locul 4 pe fostul primar al municipiului Oradea, democrat-liberalul Petru Filip cu 113 luări de cuvânt.
Deşi la ultima conferinţă de presă, social-democratul Ioan Mang susţinea că a avut un an bun din punctul de vedere al activităţii parlamentare îl găsim, pe locul 7, într-un top al senatorilor cu cele mai puţine luări de cuvânt în plen (două la număr). În acelaşi top, pe poziţia 10 se găseşte democrat-liberalul Vasile Blaga cu doar 3 luări de cuvânt
Ca să vă faceţi o idee generală a modului în care se munceşte în parlament vă mai putem spune că cei de la IPP au făcut şi un clasament deputaţii ce nu au făcut nicio declaraţie politică în întreg mandatul curent, clasament care cuprinde peste 65 de deputaţi. Ca o completare, aproximativ 35,8% dintre deputaţi nu au mai mult de 2 asemenea declaraţii politice la jumătatea mandatului.
Nici „Topul deputaţilor cu cele mai multe declaraţii politice” nu are niciun bihorean.
Totuşi, dacă nu prea au ieşit în evidenţă în ceea ce priveşte munca, ne-am gândit că poate au fost măcar prezenţi. În ceea ce îi priveşte pe parlamentarii bihoreni, conform aceleiaşi surse, în Camera Deputaţilor s-a înregistrat o prezenţă de 65,2% iar în Senat de 60,3%.
Prezenţă la voturile finale din plenul Camerei Deputaţilor în sesiunea septembrie – decembrie 2010 a fost următoarea:
1. Lakatos Petru – UDMR – 100%
2. Ştefan Seremi – PDL – 100%
3. Derzsi Ákos – UDMR – 99,6%
4. Petö Csilla-Mária – UDMR – 99,6%
5. Octavian Bot – PDL – 93,6%
6. Merka Adrian-Miroslav – Minorităţi – 93,2%
7. Sonia-Maria Drăghici – PSD – 42,6%
8. Ioan Sorin Roman – PSD – 42,6%
9. Lucia-Ana Varga – PNL – 8,1%
10. Nicolae Jolţa – PNL – 0,9%
Prezenţă la voturile finale din plenul Senatului României:
1. Cornel Popa – PNL – 84,3%
2. Petru Filip – PDL – 80,2%
3. Ioan Mang – PSD – 65,0%
4. Cseke Attila – UDMR – 12,0%
Ultimul fiind scutit conform legii pentru că îndeplineşte funcţia de ministru al Sănătăţii.
1
Concluziile specialiştilor de la IPP
Dacă aceste cifre nu v-au convins vă prezentăm în continuare câteva dintre concluziile la care au ajuns specialiştii Institutului pentru Politici Publice în cee ce priveşte activitatea parlamentară în perioada amintită.
„Cea de-a doua sesiune parlamentară încheiată în decembrie 2010 a arătat, în primul rând, cât de adâncă este fracţia între Putere şi Opoziţie şi cât de reduse sunt astăzi, din păcate, şansele concilierii în numele interesului public pe care parlamentarii pretind că îl reprezintă.
În lipsa unui consens politic asupra principalelor obiective de dezvoltare a societăţii româneşti, disputa dintre Putere şi Opoziţie a paralizat activitatea Legislativului în această sesiune, niciuna din părţi nefiind dispusă să investească minime eforturi pentru a depăşi acest obstacol”.
Reprezentanţii IPP nu confundă chiulul cu protestul politic atâta timp cât parlamentarii sunt plătiţi din bani publici pentru a participa la lucrările celor două camere:
„În ceea ce priveşte prezenţa la lucrări, din cauze politice asumate public de partidele de opoziţie, parlamentarii PSD şi PNL au participat în această sesiune la mai puţin de 47% din totalul şedinţelor de plen (la Cameră şi la Senat).
Explicată ca o formulă de protest politic, soluţia absenteismului de la lucrările din plen ridica în discuţie o serie de aspecte cu character financiar, invocate timid de către liderii PDL, în sensul încasării de venituri din participarea la şedinţe la care în fapt deputaţii şi senatorii Opoziţiei nu se prezentau”.
Nici Roberta Anastase nu este uitată deşi „numărarea eronată a voturilor” fost tratată doar dintr-o anumită perspectivă, în loc să se caute mijloace tehnice pentru ca ea să nu se mai repete:
„Entuziastele planuri ale Preşedintei Camerei Deputaţilor s-au frânt ca urmare a propriilor ei greşeli. La începutul acestui mandat, Preşedinta Camerei Deputaţilor anunţa câteva iniţiative legislative printre care şi sancţionarea chiulului din Parlament pentru ca, în toamna acestui an, să greşească grav într-una dintre şedinţe trecând cu vederea absenteismul din sală şi de fapt lipsa de cvorum în adoptarea în plen a legii educaţiei.
Lipsa ei de experienţă a fost dur penalizată de Opoziţie, însă din păcate incidentul s-a oprit la stadiul de dispută publică în legătura cu oportunitatea înlocuirii Preşedintei Camerei, şi nu a fost canalizat spre avansarea, de către Opoziţie, a unor modificări concrete în texul Regulamentului intern de organizare a şedinţelor Camerei Inferioare, cu sancţiuni până la cele penale pentru încălcarea legii prin consemnarea unui rezultat fals al votului.”.
Şi, ca şi concluzie finală:
„Tensiunile din Parlament, inclusiv în jurul incidentului dat de adoptarea în Camera Deputaţilor a unei legi fără cvorumul necesar, au dus imaginea Parlamentului aproape în derizoriu.
Deşi consideră că vinovaţii pentru această imagine nefavorabilă sunt alţii (presa sau ONG-urile), de data aceasta, uitându-ne înapoi la modul în care s-a deliberat în Camera Deputaţilor, parlamentarilor le va fi foarte greu să dea vina pe altcineva atâta vreme cât ei înşişi s-au pretat la un comportament suburban, cu îmbrânceli, înjurături, scene violente şi materiale cu conţinut calomnios.
Ca organizaţie care urmăreşte de peste 10 ani activitatea Parlamentului, putem constata degradarea tot mai accelerată a imaginii Legislativului, ultima sesiune fiind o mostră ilustrativă în acest sens”
Pentru a vă ajuta să vă faceţi singuri o imagine cu privire la activitatea parlamentarilor bihoreni, Oradea Press vă pune la dispoziţie, integral, „Bilanţul sesiunii parlamentare septembrie – decembrie 2010” dat publicităţii de IPP. Îl puteţi downloada cu un singur click de AICI.