Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea va fi al 11-lea centru din România unde se vor efectua intervenţii la pacienţi cu infarct miocardic acut. Centrul bihorean a fost inclus pentru următorii 2 ani în subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, a anunţat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila, după semnarea Ordinului care aprobă Normele de aplicare a Programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011-2012.
Ministrul sănătăţii susţine că prin această măsură a rezolvat partea care ţinea de implicarea ministerului şi că salavarea cât mai multor vieţi va depinde acum, în principal de specialiştii de la Spitalul Judeţean.
„Din punct de vedere legislativ, au fost create în sfârşit toate condiţiile pentru funcţionarea unui astfel de centru la Oradea, după ani lungi de promisiuni şi acte semnate fără a se întâmpla nimic.
Finanţarea de la bugetul de stat este asigurată, astfel încât funcţionarea centrului, adică salvarea cât mai multor oameni cu infarct miocardic, depinde de acei specialişti care vor lucra la Spitalul Judeţean”
a declarat ministrul Cseke.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a fost inclus în anul 2010 în subprogramul de tratament al pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, care asigură mai mult intervenţiile în cazul bolnavilor cu probleme cardiace cronice.
Pentru finanţarea tratamentului infarctului miocardic acut prin intervenţii coronariene percutane, Ministerul Sănătăţii a dezvoltat un subprogram special, dedicat intervenţiilor timpurii. Astfel, se asigură finanţarea intervenţiilor în primele 12 ore de la debutul simptomelor bolii, salvându-se viaţa pacienţilor prin această intervenţie.
Acest Subprogram de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, a fost lansat în luna iunie 2010, în 10 centre din ţară. Prin această metodă au fost salvaţi în primele 9 luni ale anului trecut 460 de pacienţi la nivelul ţării.