Chiar dacă nu putem vorbi de un studiu făcut după norme europene, măsurătorile făcute de inginerii specialişti de la Universitatea din Oradea au arătat că după renovarea Podului Dacia, zgomotul s-a redus cu 10-12% iar vibraţiile cu 62,95%. Zgomotul, produs în special de tramvaie, rămâne însă cu mult peste limita admisă de Uniunea Europeană.
Conform inginerului Florin Blaga de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică măsurătorile s-au făcut în trei zone diferite (Podul Dacia, Piaţa 1 Decembrie şi Centrul Civic) şi au avut ca obiect atât vibraţiile produse de mijloacele de transport în comun cât şi zgomotul produs de aceastea.
„Ceea ce ne-a interesat pe noi a fost să vedem care sunt diferenţele care se observă după reabilitarea unor tronsoane a căilor de rulare a tramvaielor. Am constata că în zona Podului Decebal nivelul vibraţiilor s-a modificat foarte mult, ajungând la o medie de 62,95%, în timp ce nivelul zgomotului a scăzut cu 10-12%.
Este drept că în ceea ce priveşte zgomotul şi vibraţiile sunt mai multe cauze care ar trebui luate în consideraţie. Vorbim aici de tipul şi vechimea tramvaielor, de neregularităţile căilor de rulare şi de viteza cu care circulă tramvaiele”
a declarat Florin Blaga.
Conform aceleiaşi surse, nivelul de zgomot înregistrat se ridică la 80 de decibeli, limita admisă în Europa fiind de 50 de decibeli.
„Nu putem cunoaşte nivelul exact al zgomotului pentru că măsurătorile executate de noi nu au fost făcute după metodologia europeană. Trebuie respectate anumite criterii, folosită o altă aparatură şi aplicată o altă metodologie pentru a putea face o astfel de comparaţie”
a explicat Florin Blaga.
Măsurătorile au fost comandate de OTL.
„Trebuie să avem un punct de pornire dacă vrem să facem investiţii”
a explicat purtătorul de cuvânt al OTL, Carmen Tocuţ care a mai adăugat că în proiectul de buget al muncipiului Oradea pe 2011 vor fi prevăzute sume de bani pentru achiziţionarea unor tramvaie noi.