Deşi mulţi români au devenit sceptici cu privire la Uniunea Europeană şi la beneficiile pe care le are România ca ţară memebră a Uniunii, totuşi acestea tind să se vadă din ce în ce mai mult. Asta cu condiţia ca instituţiile româneşti să aibă oameni suficient de pregătiţi pentru a atrage fondurile care ne sunt puse la dispoziţie. În Oradea, ţinând cont de sumele atrase, de varietatea şi utilitatea proiectelor câştigate se poate vorbi despre Uniunea Europeană ca despre cel mai important investitor.
Pe principiul zicalei româneşti „Dumnezeu îţi dă dar nu îţi bagă şi în traistă” aceşti bani au trebuit câştigaţi iar cei care s-au luptat pentru ei au fost cei 14 angajai ai Direcţiei Management cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei municipiului Oradea.
„Doresc să le mulţumesc din toată inima acestor oameni care au muncit enorm pentru proiectele câştigate. Exigenţa este foarte mare când vine vorba de întocmirea proiectelor pentru fonduri europene şi tocmai de aceea merită toate felicitările noastre.
De multe ori, în primărie rămâneau doar ei şi portarul şi, în foarte multe cazuri, au lucrat până noaptea târziu. Tocmai de aceea, contribuţia pe care şi-au adus-o şi şi-o aduc ei la dezvoltarea municipiului merită toate aprecierile noastre”
a declarat viceprimarul orădean Biró Rozália .
Adevărul este că munca lor se vede şi dacă aruncăm o privire pe statisticile prezentate la conferinţa de presă. Dacă în 2008 doar 0,07% din bugetul local erau bani câştigaţi prin proiecte europene, în 2009 procentul a crescut la 1% iar în 2010 a ajuns la 4%. În 2011 estimările arată că bugetul local al municipiului Oradea va avea între 7 şi 8% fonduri câştigate din astfel de proiecte.
Obiective majore pentru dezvoltarea municipiului Oradea
Directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marcel Boloş, a explicat în amănunt care sunt principalele proiecte pe fonduri europene pe care le derulează primăria Oradea şi care este impactul lor asupra dezvoltării municipiului.
Municipalitatea are 60 de proiecte europene în diferite stagii. 14 au fost câştigate deja aducând la buget aproximativ 20 de milioane de euro iar 46 sunt în stadiul de evaluare.
Conform directorului Marcel Boloş pe Programul Operaţional Regional (POR), cele mai importante proiecte sunt:
1. Cetatea Oradea – etapa a doua a lucrărilor de reabilitare cu o valoare de 12 milioane de euro (prima etapă achitată tot din fonduri UE a costat 8 milioane de euro). Finalizarea acestei a doua etape ar aduce Cetatea Oradea în stadiul de obiectiv turistic funcţional;
2. Reabilitarea Pieţelor Unirii şi Ferdinand în vlaore totală de 9 milioane de euro (5 milioane reabilitarea Pieţei Unirii şi 4 milioane reabilitarea Pieţei Ferdinand);
3. Numeroase lucrări în Pasajul Vulturul Negru. Vorbim aici de reabilitarea pavajului, a reţelei de canalizare pe interior şi a iluminatului arhitectural). Valoarea acestui proiect se ridică la 900 de mii de euro;
4. Reabilitarea Pieţei 1 Decembrie;
5. Introducerea utilităţilor (canalizare, reţea de energie electrică şi termică) în Parcul Industrial Eurobusiness. Valoarea proiectului este de 20 de milioane de euro, dar importanţa lui este însemnată fiind vorba de generarea şi susţinerea economiei oraşului Oradea;
6. Ştrandul municipal sau Complexul Nymphea, o investiţie comparabilă ca şi importanţă cu Parcul Industrial Eurobusiness. Asta pentru că va introduce municipiul Oradea în zona importantă a localităţilor cu turism balnear. Contractul de finanţare va fi semnat în martie cu Ministerul Dezvoltării urmând ca, după acest eveniment să înceapă licitaţiile. Valoarea contractului este de 14,8 milioane de euro (fără TVA) din care 50% constribuţia municipalităţii.
7. Opt proiecte de infrastructură socială cu contractele de finanţare încheiate deja (patru dintre acestea sunt şcoli).
Centrală termică nouă şi încă un spaţiu pentru Parcul Industrial
Pe Programul Operaţional Sectorial (POS-Mediu) se găseşte cel mai important proiect pentru municipiul Oradea – noul CET. Valoarea proiectului este de 69,1 milioane euro găsindu-se în etapa finală. Proiectul presupune construirea unui grup energetic nou de 18 MW termic care va funcţiona pe gaz.
Tot în acest proiect mai este prevăzută şi înlocuirea completă a două magistrale. În luna aprilie urmează să se emită decizia de finanţare a Comisiei Europene, municipalitatea obţinând deja dreptul de a face licitaţii pentru firmele care să se ocupe de lucrări.
„Problema acestui proiect este puţin mai complexă pentru că dacă ne vom rezuma doar la această investiţie nu vom face mare lucru. Trebuie să căutăm soluţii şi în ceea ce priveşte problema transportului şi distribuţiei energiei termice pentru că doar construind un nou CET nu rezolvăm problema pierderilor şi ineficienţei sistemului”
a explicat Marcel Boloş care a mai declarat că
„lucrăm şi la o altă locaţie pentru cel de-al doilea Parc Industrial din Oradea, al doilea motor de dezvoltare, cum ne place nouă să spunem. A doua locaţie trebuie aleasă în aşa fel încât să aducă dezvoltare Oradiei şi deocamdată suntem în stadiul în care comparăm variantele pe care le avem la dispoziţie”.
Pentru o evaluare corectă a proiectelor cu finanţare internaţională, puteţi DESCĂRCA şi consulta ACEST FIŞIER.