De ceva timp peisajul bazelor sportive din Oradea s-a îmbunătățit cu o nouă tentație extrem de impresionantă. Vizavi de restaurantul Master de pe Calea Borșului a fost inaugurată, de o lună, noua bază sportivă Master Sport. Dacă numele nu spune nimic, cele patru terenuri de tenis de câmp cu o suprafață rapidă sunt de-a dreptul impresionante. Beneficiind de condiții organizatorice dintre cele mai bune, această bază, încet dar sigur, intră în cuircuitul național.
Începând de vineri, 25 februarie 2011, cele patru terenuri vor găzdui prima ediție a Trofeului Elsen la tenis de câmp, întrecerea de categoria A, atât pentru fete cât și pentru băieți. Competiția, organizată de Federația Română de Tenis (FRT) în colaborare cu SC Elsen Oradea, va fi una pentru concurenții de 12 ani, fete și băieți. Trebuie precizat că vor fi întocmite tablouri principale de 16, atât la simplu cât și la băieți, dar și calificări și un turneu al pierzătorilor.
Beneficiind de trei wild-card-uri, organizatorii au hotărât ca acestea să se îndrepte către orădeni, două direct pe tabloul principal și unul în calificări. De asemenea, trebuie amintit că vor fi prezenți la start concurenți din întreaga țară clasați pe primele locuri la ultimele întreceri naționale, dar și că ocupantul primului loc va primi 1.000 de puncte în clasamentul național, finalistul 600 iar cei doi semifinaliști câte 400.
Bugetul total al turneului va fi de 10.000 lei pentru ca fondul total de premiere să fie de 5.000 ron. De menționat că primii patru în clasamentul final vor beneficia de cazare și masă gratuită iar toți participanții vor primi din partea organizatorilor câte un tricou și o șapcă personalizată. Primii tenismeni în clasamentul final vor beneficia de diplome și cupe plus premii promoționale.
Taxa de participare fixată de FRT
Una dintre deciziile noii conduceri ai FRT, prin vocea președintelui Ruxandra Dragomir, este ca fiecare turneu organizat sub egida forului național să fie unul benefic pentru federație. În acest caz, orice turneu va avea o taxă de participare mult prea mare, adică 50 de lei de concurent pentru FRT dar și o taxă de participare pentru organizatori.
De exemplu la turneul bihorean taxa de participare este de 110 lei, o sumă extrem de mare în condițiile în care tenismenii mai trebuie să achite banii de drum, cazare și masă pe durata turneului, plus cheltuielile aferente competiției.
Din păcate, aceste decizii fac ca sportul slb să fie unul dintre sporturile cele mai costisitoare și aria de selecție pentru viitorului tenisului din țara noastră să fie din ce în ce mai redusă. Deocamdată este o decizie care nu încurajează deloc practicarea tenisului, dar nu trebuie uitat că Ruxandra Dragomir, în campania pentru funcția de președinte, a avut nevoie de spijinul cluburilor, iar acum le îngrădește dreptul la organizarea turneelor care ar putea fi profitabile.
Singura variantă valabilă rămân sponsorii care, în această situație economică, nu se înghesuie să sprijine un sport extrem de costisitor.