(Material de opinie) Mai mulţi conducători de cluburi s-au lăudat de-a lungul timpului în special în public şi când aveau nevoie de imagine, că ei vor fi salvatorii sportului bihorean. Dar totul s-a rezumat la laude. Nici măcar politicienii nu se laudă în acest hal.
Primul a făcut-o Florin Birta actualul director al CSM Oradea. Declara oficial în faţa unei audienţe destul de mari că va face tot posibilul pentru îmbunătăţirea bazelor sportive. Nu a mişcat un deget. Mai mult, de şase luni nu a avut un subiect de presă sportivă, parcă dormind pe el la birou, zilnic. Este adevărat că problemele sociale sau ale comunităţii au prioritate dar şi atunci atitudinea ar fi trebuit să fie alta.
Al doilea a fost Sorin Moldovan. Originar din Oradea, acesta a fost descoperit peste noapte geniu şi a fost uns ca director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sport. Ajuns cu surle şi trâmbiţe la manifestările omagiale de la finele anului trecut, striga sus şi tare că va aduce funduri cu care se vor rezolva problemele bazelor sportive. A plecat la Bucureşti şi… dus a fost.
Genul acesta de oameni, care vorbesc doar atunci când are cine să-i asculte, nu-şi au rostul în sport. În politică poate, dar în sport, ceea ce faci te denumeşte. Din păcate nu ne putem lăuda cu activitatea intensă nici la CS Crişul nici la CS Universitatea, unde cei care conduc, Titi Frenţ şi Iacob Hanţiu nu alocă destul timp pentru a încerca rezolvarea problemelor clubului.
Durerea cea mai mare vine din partea autorităţilor locale care nu-şi au în lista de priorităţi problemele sportului. Din păcate, municipii ca Timişoara sau Cluj-Napoca au luat-o deja înainte. În municipiul de pe Someş deja a avut loc licitaţia pentru construcţia unei săli ultramoderne de 7070 de locuri cu anexele sportive si tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentaţie publică, spaţii comerciale închiriabile, un parking pe 1 nivel (pentru minimum 446 de maşini).
În interior, clădirea va fi împărţită în 3 zone relaţionate cu sala principală, după cum urmează: zona VIP şi tehnica, zona Publicului, organizată pe 3 niveluri din care primele două (etaj 1 şi etaj 2) cu rol în distribuţia verticală şi orizontală a publicului pentru acces în sectoarele din sala şi anexele aferente şi zona sportivilor şi a anexelor sălii dispusă la parter pe 3 laturi va cuprinde: 2 vestiare pentru 2 echipe, birouri antrenori, săli de discuţii, medic, teste antidoping, sală de antrenamente cu anexe de depozitare, depozite pentru echipament de sală.
Timişoara şi-a depus deja documentaţie oficială pentru construcţia unei noi săli de minimum 5000 de locuri, cu ajutorul căreia va putea să găzduiască o competiţie europeană sau mondială de seniori. Bănăţenii nu concep ca municipiul lor să nu fie mereu în frunte chiar dacă există şi alte ramuri sportive susţinute din banii comunităţii.
Din păcate trebuie să spunem că Oradea nu are astfel de planuri.
Dacă mergem doar 60 de kilometri, la Debrecen, parcă trăim într-o altă epocă. Sunt convins că lozincari vor exista în continuare dar până să apară iniţiative serioase vom mai auzi povestitori la fiecare eveniment de acest gen.