Ultimele sezoane în handbalul românesc arată că secţia masculină a CSM Oradea este cenuşăreasa clubului. Şi nu doar de acum. De mai multe sezoane. De-a lungul celor şapte ani de când activează în cadru organizat, această secţie a fost mai mult un pasager în primul eşalon, cu trei promovări şi tot atâtea retrogradări. Din păcate tradiţia se continuă. La finele acestui sezon formaţia bihoreană va retrograda din nou.
În cursul după-amiezii de luni, 28.03.2011, Arena Antonio Alexe din Oradea a găzduit ultima partidă din cadrul etapei a XVI-a a Ligii Naţionale de handbal masculin. Formaţia locală CS Municipal Oradea a primit replica celor de la Dinamo Municipal Braşov. La finalul unui joc modest, în special în tabăra gazdelor, aceştia au cedat cu scorul de 28-35 (14-16).
Din păcate pentru ei, orădenii sunt cea mai slabă echipă din campionat, după şaisprezece etape acumulând doar un singur punct.
De partea cealaltă dinamoviştii braşoveni au făcut ce au dorit cu adversarul, în special în partea a doua, când s-au desprins decisiv.
Partida a început în uşoara notă de dominare a vizitatorilor care au marcat primele două goluri. Bihorenii îşi revin rapid şi punctează de patru ori consecutiv, şi trec la conducere. Jocul merge echilibrat ambele formaţii nereuşind să se desprindă decisiv. Sebastian Tudor antrenorul formaţiei locale nu a putut să conteze pe serviciile jucătorilor Taşcă şi Roaua accidentaţi, dar fără să fie prezenţi la sală, motiv care dă din nou dispute conflictuale legate de situaţia financiară.
În aceste condiţii, cu improvizaţii pe postul de pivot şi în apărare, orădenii nu se regăsesc. Mai mult, prestaţia portarului Eugen Leu a fost una mai mult decât penibilă, fiind de departe cel mai slab moment al lui de când evoluează în municipiul de pe Crişul Repede, nefiind însă înlocuit pe toată durata jocului.
Partea a doua a fost un adevărat dezastru, de la cabine organizatorii arătând ca şi o echipă de cartier care juca un handbal de curtea şcolii, la întâmplare. De acest lucru profită din plin adversarul care, încet, pune pe tabela de marcaj o diferenţă de nouă goluri, cea mai mare din acest joc. Finalul le aparţine gazdelor care reduc din handicap o dată cu schimbările din tabăra dinamoviştilor.
Cuvintele nu-şi au rostul atunci când situaţia secţiei este foarte clară şi retrogradarea este inevitabilă. Cea mai mare parte a jucătorilor urmează să plece iar cei mai limitaţi valoric vor juca în eşalonul secund. Printre spectatorii prezenţi la meci s-au aflat şi Carmen Brănişteanu, preşedintele Federaţiei Române de Baschet şi Petre Cozma, tatăl regretatului internaţional român de handbal, Marian Cozma decedat în condiţii tragice în urmă cu mai bine de un an.
În minutul 35 al întâlnirii, Răzvan Purcărea de la braşoveni s-a accidentat foarte grav la faţă, necesitând transportarea lui de urgenţă la spital pentru a se interveni chirurgical şi a-i fi cusută o parte a feţei.
Deşi distanţa dintre Braşov şi Oradea este una destul de mare, formaţia oaspete a fost însoţită la Oradea de o inimoasă galerie formată din aproximativ 20 de persoane, preponderent de vârsta a treia, înarmaţi cu tobe care şi-au susţinut favoriţii.
CSM Oradea: Leu – portar, Nemenco 6 goluri, Cântec 6, Mazilu 6, Răzvan Fărcaş 3, Alexandru Fărcaş 1, Amihăesei 3, Ferencz, Lela, Danielfeld 2 – Jucători de câmp. Antrenor: Sebastian Tudor.
Dinamo Braşov: Szabo, Prehecean – portari, Purcărea 1, Capotă 2, Dumitru 1, Băluţ 2, Dragnea 12, Cojocea 2, voica 8, Boşneac 5, Bota 2 – jucători de câmp. Antrenor: Ionel Ene.
Eliminări: 3-4. aruncări de la 7 metri: 4 (una rarată) – 1.