Casa de cultură a municipiului Oradea a găzduit, joi 31 martie 2011, de la orele 19:00, aniversarea a 170 de ani de la naşterea lui Iosif Vulcan. Un eveniment marca Rock Filarmonica Oradea, sprijinit de revista Familia şi autorităţile locale.
La împlinirea a 170 de ani de la naşterea cărturarului, Rock Filarmonica Oradea, alături de revista Familia şi alţi iubitori ai muzicii şi literaturii, după o vizită iniţială în decursului zilei de 31 Martie 2011 în localitatea Holod, satul natal al lui Iosif Vulcan, şi la statuia lui Mihai Eminescu din Piaţa Independenţei, l-a omagiat pe marele om de cultură printr-un spectacolul de muzică şi versuri, eveniment marcat de lansarea CD-ului „Cel mire ‘ncântător” pe versurile lui Iosif Vulcan, orchestraţia semnată de Florian Chelu Madeva şi Gabriel Băruţa.
Maestrul de ceremonii al evenimentului, Florian Chelu, a deschis seara aniversară printr-un recital muzical, la chitară, pe versurile poetului orădean, interpretul spunând că „ Era mult prea serios ca să nu mă împrietenesc cu el.”
Seara a fost dedicată în întregime scriitorului, prelegerile fiind înlocuite de videoclipuri realizate de Florian Chelu alături de Daniel Bureţia şi TVR Cultural.
Dintre piesele ce s-au bucurat de audiţia şi vizionarea celor prezenţi, putem menţiona „Amorul meu”, „Un rău ce se porneşte”, „Poetul”, „Poetul în astă lume”, precum şi „Odă dedicată lui Iosif Vulcan” de George Enescu, scrisă în 1904, compoziţie pentru pian pe versurile lui I.U. Soricu, în varianta camerală pentru voci feminine la sugestia lui Romeo Rîmbu, deşi iniţial compusă doar pentru voci bărbăteşti.
Lucrările de realizare a CD-ului au început în 1997, iar muzical şi fonologic au fost finalizate în anul 2001, bucurându-se de sprijinul Consiliului Local al Primăriei Municipiului Oradea, tirajul fiind asigurat prin aportul Consiliului Judeţean Bihor în anul de graţie 2007 cu ocazia centenarului marelui cărturar.
Iosif Vulcan, nepotul lui Samuil Vulcan, s-a născut la 31 Martie 1841 în localitatea Holod, judeţul Bihor, a fost scriitor, publicist şi animator cultural, membru al Academiei Române, şi cel care a pus bazele revistei literare Familia, al cărei scop era răspândirea culturii române în Transilvania.
Este considerat „naşul literar” al lui Mihai Eminescu, deoarece el a romanizat numele marelui scriitor din Eminovici în Eminescu, odată cu primirea la redacţie a unei scrisori ce cuprindea poezia „ De-aş avea”, purtătoare a semnăturii tânărului, şi până în acel moment, necunoscutului, poet român.