Institutul Pentru Politici Publice (IPP) a remis opiniei publice un comunicat de presă în care face apel atât la parlamentarii puterii cât şi la Premierul Boc să înceteze a mai confisca prerogativele constituţionale ale Parlamentului uzând de procedeul de asumare a răspunderii. Apelul Institutului vine la câteva zile de la anunţul Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe încă două legi importante: plafonarea salariilor profesorilor şi Codul Dialogului Social.
Institutul condamnă grava imixtiune a puterii executive în Parlamentul României, cerând partidelor politice parlamentare să acţioneze imediat pentru a pune capăt acestui mod nedemocratic de legiferare a unor probleme care afectează cea mai mare parte a societăţii.
„Codul Civil, Codul Penal, legea educaţiei naţionale, legea cadru privind salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice, legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, Codul Muncii şi, mai nou, proiectul de lege privind plafonarea salariilor profesorilor şi Codul de dialog social, sunt tot atâtea legi care au fost sau urmează să fie trecute prin asumarea răspunderii Guvernului.
Altfel spus, Guvernul Boc nu numai că desconsideră total Parlamentul pe care Constituţia îl defineşte drept unica autoritate legiuitoare a ţării, dar suprimă posibilitatea democratică de consultare cu cei care în final sunt afectaţi de aceste măsuri”
se precizează în comunicatul dat publicităţii.
Potrivit analizelor Institutului, în actualul mandat legislativ, peste 80% dintre proiectele de lege care şi-au încheiat procesul legislativ şi au fost adoptate de către Parlament au avut drept iniţiator Guvernul României.
„Atragem atenţia pe această cale parlamentarilor – în special celor din arcul guvernamental care girează acest derapaj de la regulile fundamentale ale democraţiei – că la finalul mandatului vor trebui să îşi justifice activitatea în Parlament nu doar prin votul politic de conformitate, ci prin propriile iniţiative care, în cazul unora, lipsesc cu desăvârşire.
IPP face în final un apel către Şeful Executivului să înceteze această practică abuzivă de asumare a răspunderii „pe bandă” pentru proiecte de lege capitale pentru societatea românească şi să redea Parlamentului prerogativele constituţionale confiscate”
se precizează în comunicatul IPP.