Săptămâna aceasta, au avut loc în Italia două evenimente deosebit de importante pentru diplomaţia culturală româno-italiană, având în rol principal Universitatea din Oradea. La Universitatea din Padova a avut loc lansarea volumului „Interpretazione del documento storico. Valore documentario e dimensioni letterarie”, coordonat de profesorul universitar orădean Sorin Şipoş iar la Universitatea din Veneţia a avut loc o conferinţă internaţională pe problema integrării europene.
În perioada 11-13 aprilie 2011, două evenimente deosebit de importante pentru diplomaţia culturală româno-italiană s-au desfăşurat la cele două universităţi italiene, cea de la Padova (11 aprilie) şi cea de la Veneţia (12-13 aprilie).
În primul caz este vorba de lansarea volumului „Interpretazione del documento storico. Valore documentario e dimensioni letterarie”, coordonat de prof.univ.dr. Sorin Şipoş (Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale) şi prof.univ.dr. Dan Cepraga (Universitatea din Padova, Departamentul de Romaniestică). Volumul este rezultatul unei conferinţe internaţionale, care a avut loc la Padova anul trecut.
Cea de-a doua manifestare, cea de la Veneţia, a fost în fapt o conferinţă internaţională, organizată la iniţiativa Institutului Roman de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia în colaborare cu Universita Ca Foscari di Venezia, Dipartimento di Studi Umanistici, cu Institutul Cultural Român şi cu Universitatea din Oradea. Conferinţa cu tema Nazione, Autodeterminazione e Integrazione Nell´Europa Centro – Meridionale, a întrunit o serie de lucrări interdisciplinare care au permis abordarea subiectului general din diverse perspective.
„În ultimii ani, Universitatea din Oradea şi implicit Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale (IGRI) şi-a extins sfera relaţiilor de colaborare cu universităţile din Europa. Este vorba de două proiecte de colaborare, cu Universitatea din Padova şi cu cea din Veneţia, ambele iniţiate de profesorul universitar Sorin Şipoş.”
se precizează într-un comunicat de presă semnat de decanul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Ioan Horga.
Delegaţia orădeană a fost reprezentată de profesorii Barbu Ştefănescu, prorector al Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş, prodecan al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Aurel Chiriac, directorul Muzeului „Ţării Crişurilor”, Mircea Brie, şeful Catedrei de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul IGRI, Dana Pantea, Adrian Popoviciu şi Alina Stoica, cadre didactice ale aceleiaşi Catedre, alături de Cristina Scobiola, Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii din Oradea, Delia Radu, Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea şi Florina Ciure, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor, „ghidul” veneţian al delaţiei orădene.