Chiar dacă în Oradea mirosul neplăcut a dispărut, reprezentanții Gărzii de Mediu din Bihor, la sesizarea Prefecturii, au efectuat controale și au împărțit amenzi celor două firme responsabile de acest disconfort, SC Nutripork SRL Palota și SC Zahărul SA Oradea. Cuantumul celor două amenzi se ridică la 70 de mii de lei.
Conform unui comunicat de presă semnat de prim comisarul Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, în urma controalelor efectuate s-a constat că la SC Nutripork SRL Palota, suprafața batalurilor nu este acoperită integral cu paie așa cum ar fi trebuit, conform legii.
Mai mult, deși în doar câteva luni cantitatea de dejecții animaliere a crescut cu o tonă, firma nu a împrăștiat pe iazurile de depozitare a dejecțiilor, paie. Pentru aceste nereguli, precum și pentru altele, SC Nutripork SRL a primit o amendă de 50 de mii de lei.
În ceea ce privește SC Zahărul SA, comisarii gărzii de mediu au fost puțin mai îngăduitori.
„La SC Zahărul SA Oradea s-a constatat că sub banda de transport a borhotului au mai rămas, după finalizarea campaniei de procesare a sfeclei de zahăr din 2010, o cantitate de borhot care a intrat într-un proces de descompunere (fermentare) pe o suprafață de cca 2 metri pătrați, în cantitate de 2 metri cubi, care producea un disconfort prin mirosul degajat”
se precizează în comunicatul remis de Garda de Mediu Bihor. Pentru nergulile constatate, societatea vinovată a primit o amendă de 20 de mii de lei.