Festivalul „Très Courts” va avea loc în 6, 7 şi 8 mai 2011, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 25 sunt din România, Ungaria şi Republica Moldova. În total, 13 ţări de pe cele 5 continente găzduiesc acest festival. Spectatorii vor avea ocazia să descopere o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Oradea (Cinema Libertatea), Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah, Tel Aviv etc.
„Très Courts” propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Durate filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată.
Vor fi prezente toate genurile: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.
În luna noiembrie a anului trecut, organizatorii francezi ai festivalului au lansat apelul la participare în întreaga lume. Echipa festivalului de la Paris a vizionat peste 1000 de filme timp de 2 luni, din care a reţinut 51 de filme de foarte scurt metraj – un program de aproape 3 ore – care formează selecţia internaţională. Aceasta este proiectată simultan în toate oraşele lumii care găzduiesc festivalul.
Selecţia naţională România – Around the Très Courts
Încurajarea şi promovarea creaţiilor audio-vizuale locale este o prioritate a festivalului. Astfel competiţia românească „Around the Très Courts” regrupează filme sub 3 minute, realizate în România. Pentru a participa cu un film în competiţie, singura restricţie este durata: sub 3 minute.
Filmele pot fi ficţiuni, animaţii, documentare sau filme realizate cu telefonul mobil. Juriul Festivalului des Tres Courts România s-a reunit în data de 1 aprilie la Iași pentru jurizarea filmelor.
Filmele selectionate de juriul din România pentru a face parte din Selecția Națională „Around the Tres Courts” și care vor fi proiectate în orașele din Romania participante la festival sunt următoarele (în ordine alfabetică a numelor regizorilor):
1. Közbeszéd (Vorbe) – Balázs Klára, Vondál Vera
2. Le Cri – Mirel Bran
3. Kama – Adrian Bugnar
4. My Homemade Sunset – Cercel Lazar
5. Copacul verde – Chitu Mihai
6. Jettpack’s Journey to Mars – Ciocotisan Cristian
7. 1 Noiembrie – Cristian Corduneanu
8. Death of the Environment – Csomai Zoltan
9. Planet_RO2 012 – Csont Zsombor, Török Tihamér
10. Bad Mouth – Dako Graff Norbert
11. Suntem europeni?! – Fekete Szabolcs
12. Resturi – Gheorghe Mihai
13. Tango – Ghitoc Silvia
14. Vive la crise! – Alexei Gubenco
15. Eukonform – Kis Abigél Brigitta, Fazakas Noémi, Debreczeni Zoltán
16. Facts – Matza Tereza
17. -13 grade Celsius – Rares Stoica
18. Euro potentia est – Szőcs Tamás
19. Paid Art – Szőcs Tamás
20. Clinica – Török Tihamér
Juriul din România va decide câştigătorul Marelui Premiu. În plus, în fiecare oraş, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de Orange şi Centrul cultural francez Cluj.
Programul festivalului:
Vineri, 06 mai, ora 18.00 – Selecția Internațională
Sâmbătă, 07 mai, ora 18.00 – Selecția Internațională
Duminică, 08 mai, ora 18.00 – Selecția națională
Salut mia placut la nebunie blogul tau ,sper sa mai scrii si in continuare