La ultimul meci pe care FC Bihor l-a jucat acasă, cel cu Petrolul Ploiești, eu mă așteptam să îl văd în tribuna oficială și pe primarul Ilie Bolojan. Asta, pe de o parte pentru că l-am văzut, atunci când a fost cazul, la meciurile importante de baschet sau de polo, ale echipelor orădene. Nu a fost în tribune deși îmi amintesc că în urmă cu ceva timp, explicase jurnaliștilor că Primăria municipiului Oradea premiază performanța. Și a premiat-o. A împărțit medalii la polo și a fost alături de baschetbaliștii care au ajuns în play-off-ul Ligii Naționale. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în cazul fotbalului.
Există unele elemente ale doctrinei liberale pe care le înțelg și le consider corecte. Știm cu toții că nimic nu se poate face fără bani și că eficientizarea este cea care poate aduce progres și dezvoltare.
Cu toate acestea, viața într-o comunitate are și laturi care nu pot fi eficientizate dar care sunt la fel de importante pentru comunitatea respectivă. Sportul, spre exemplu, nu aduce câștiguri bănești. Aproape niciunde, o echipă de fotbal care joacă la un nivel înalt nu poate să trăiască doar din banii câștigați pe bilete sau din contracte de sponsorizare. Are nevoie de un om în spate sau de sprijinul comunității locale.
Este drept că fotbalul, este probabil unul dintre cele mai costisitoare sporturi, dar în niciunul dintre sporturile din Oradea nu am văzut atât de mulți specatori adunați la un loc ca la fotbal. Ca atare, este un sport scump dar este un sport iubit de orădeni. Dacă la un meci de Liga 2 cum a fost cel cu Petrolul Ploiești au fost prezenți 7.000 de spectatori, vă dați seama câți vor fi în Liga 1?
Acest lucru obligă autoritățile locale și județene să facă eforturi. Și nu neapărat pentru echipa care a reușit această performanță. Oradea trebuie să își permită o echipă în Liga1 pentru că are o TRADIȚIE în acest sport. Pentru că are niște performanțe, unele unice în Europa, și pentru că este un oraș cu peste 200 de mii de locuitori.
Știu că mulți vor spune că numărul de locuitori nu este un criteriu. Eu cred că numărul de locuitori este decisiv. Pentru că, pe de o parte înseamnă mai mulți iubitori ai acestui sport, pe de altă parte mai multe posibilități financiare (sponsori) și nu în ultimul rând mai mare nevoie de prestigiu.
Citeam pe forumurile celor două mari cotidiene de sport din România ce spun suporterii echipelor importante din țară despre promovarea lui FC Bihor. Aproape toate comentariile felicitau echipa orădeană și porneau de la considerentul că Oradea merită să aibă o echipă în prima ligă mai mult decât unele sate sau comune care și-au trimis echipe la cel mai înalt nivel.
Exact asta cred și eu: ORADEA MERITĂ SĂ AIBĂ O ECHIPĂ ÎN LIGA 1. Merită, dar oare acest lucru îl vor înțelege autoritățile locale și județene?
Admirabil demersul tau. Ramane de vazut ce efecte va avea.