De câteva zile s-a încheiat şi sezonul fotbalistic 2010-2011 al fotbalului judeţean din Bihor. Sub egida Federaţiei Române de Fotbal se organizează an de an o serie a Ligii a IV-a în care ocupanta primului loc se prezintă la jocul de baraj pentru liga a III-a, trei serii în cadrul Ligii a V-a la finele căreia primele echipe în clasament promovează în liga a IV-a şi multiple competiţii juvenile. De asemenea la finalul competiţiei se organizează şi faza judeţeană a Cupei României.
La ediţia din acest an formaţia Unirea Valea lui Mihai va reprezenta judeţul Bihor la barajul de promovare în liga a III-a, gruparea noastră urmând a întâlni reprezentanta judeţului Maramureş într-un singur joc decisiv care va avea loc la Zalău.
Dacă cei din Valea lui Mihai şi-au câştigat dreptul de participare după un sezon destul de bun, adversarul este unul mai modest deoarece campioana judeţului, Sighetul Marmaţiei nu are drept de promovare.
Astfel, bihorenii vor întâlni echipa de pe poziţia secundă care în mod normal nu le-ar putea pune probleme.
Din cadrul Ligii a V-a au promovat în acest sezon cele trei echipe campioane şi anume CSO Ştei, Crişul Sântandrei şi Viitorul Borş.
Şteienii în primul an de la reînfinţare au câştigat campionatul fără nici un fel de probleme deşi au avut adversari de calibru şi anume FC Paleu sau FC Hidişeul de Sus. Fotbaliştii din oraşul de pe Crişul Negru au avut cel mai constant parcurs şi au promovat pe merit.
Viitorul Borş una dintre formaţiile cu bază sportivă cel puţin pentru eşalonul secund s-au văzut promovaţi abia după penultima etapă când, deşi au pierdut, adversarul în lupta directă pentru promovare, Viitorul Marghita au cedat şi ei ceea ce a făcut ca borşenii să se bucure.
În trei ani de la înfiinţare această formaţie a ajuns în Liga a IV-a iar pretenţiile încep să crească.
Şi Crişul Sântandrei se poate numi performera anului pentru că în aceeaşi perioadă de doar trei ani de la înfiinţare au reuşit şi ei o performanţă notabilă.
Ceea ce a contat enorm a fost jocul direct cu cei de la Atletico Mădăras, adversar direct pentru promovare, pe care i-a depăşit cu multă muncă. Nu este un secret pentru nimeni că în ziua de azi nu se poate face fotbal de semiperformanţă fără un minimum de investiţii.
Cu siguranţă că ediţia 2011-2012 a Ligii a IV-a va fi una extrem de disputată, în condiţiile în care au apărut echipe noi cu potenţial dar încă „necoapte” pentru această competiţie.
Cupa României cu scandal imens
În faza finală a Cupei României, faza judeţeană, în acest sezon au ajuns Tricolorul Alparea şi Luceafărul II Oradea. Cei din Alparea, pregătiţi din acest retur de Sorin Cigan au fost surpriza plăcută a campionatului, terminând întrecerea pe locul al şaselea, deşi la finalul turului ocupau locul al doisprezecelea. Luceafărul II a încheiat campionatul pe locul secund şi a pus un accent mare pe Cupa României.
Finala a avut loc pe terenul din Borş dar, din păcate, s-a terminat mult prea devreme. După doar 27 de minute de joc, Ionuţ Gligor, preşedintele formaţiei din Alparea, a decis să retragă echipa de pe teren în semn de protest faţă de maniera brigăzii de arbitri. Atunci scorul era deja 2-0 dar orădenii au beneficiat, ca de altfel pe parcursul întregului an, de ajutorul exagerat al arbitrilor.
Dacă la primul gol nu s-a fluierat fault în atac, la golul al doilea, marcatorul s-a aflat într-o poziţie clară de ofsaid, nesemnalizat. Ceea ce a urmat, a fost circ în toată regula iar cei din Alparea nu au mai dorit sub nici o formă să continue să evolueze.
Din păcate, unele persoane influente ale acestui judeţ se implică mult mai mult decât este necesar pentru a-şi favoriza proprii jucători în dorinţa de a câştigat. Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua iar pe viitor să nu se mai repete acest gen de „hoţie mascată” cunoscută bine de lumea fotbalului mic.