În dimineaţa zilei de sâmbătă, 16.07.2011, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a fost sesizată cu privire la spargerea unei conducte de pompare ţiţei de la o sondă gestionată de OMV Petrom din Suplacul de Barcău. În urma incidentului, din conductă s-au scurs 4 metri cubi de lichid din care o cantitate de aproximativ 500 litri ţiţei s-au deversat în râul Barcău.
Specialiştii din cadrul ABA Crişuri s-au deplasat în cel mai scurt timp posibil la faţa locului şi au preluat probe de apă. Pelicula de ţiţei s-a extins pe o suprafaţă de aproximativ 500 m iar personalul OMV Petrom a intervenit în decursul zilei de sâmbătă prin sistarea pompei avariate şi înlocuirea acesteia precum şi prin amplasarea a 6 baraje absorbante şi curăţarea pământul afectat de scurgerea de ţiţei.
În seara zilei de luni, 18.07.2011 Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a fost sesizată din nou cu privire la o nouă poluare pe râul Barcău, în Suplacul de Barcău, aproape de calea ferată. De această dată s-a constatat o fisură pe conducta magistrală de transport ţiţei. Din conductă s-au scursc 6 mc de ţiţei din care aproximativ 700 litri s-au deversat în râul Barcău.
Specialiştii A.B.A. Crişuri au recoltat trei probe de apă din trei zone diferite şi anume din amonte de primul baraj, adică în vecinătatea sondei, de la podul rutier şi aval de ultimul baraj absorbant, adică în dreptul localităţii Leşmir.
Echipele de intervenţie din cadrul OMV Petrom au montat 8 baraje absorbante şi au oprit pomparea ţiţeiului prin conducta avariată. În paralel cu această manevră au realizat şi o incintă specială pentru colectarea ţiţeiului scurs pe câmp. Ca măsură suplimentară s-a montat un baraj la podul rutier Balc, pentru reţinerea irizaţii din amonte.
„La ora actuală, pentru a preveni un eventual dezastru ecologic monitorizăm debitul râului. Până când echipele OMV Petrom curăţă câmpului de ţiţeiul deversat, există riscul ca în cazul unei viituri câmpul să fie spălat de ape iar ţiţeiul să ajungă în cursul de apă. În cazul în care se anunţă creşteri însemnate ale debitelor vom acţiona pentru închiderea acumulării Suplacul de Barcău.
Această acumulare se află în amonte de zona incidentului şi are ca o primă utilitate atenuarea viiturilor de pe Barcău. De menţionat este faptul că pe parcursul acestor zile nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă însă, cu toate acestea A.B.A Crişuri va monitoriza zilnic calitatea apei până aceasta va reveni la parametrii iniţiali.”
a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crişuri.
Rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei, atât pentru probele prelevate sâmbătă, 16.07.2011 cât şi pentru cele prelevate în decursul zilei de luni,18.07.2011 indică faptul că nivelul oxigenului din apă a scăzut de 9 ori faţă de limita minimă, iar substanţele extractibile şi petroliere depăşesc de 10 ori valoarea admisă.