Primarul Ilie Bolojan a analizat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, situaţia Oradiei în ceea ce priveşte încălzirea. Municipalitatea intenţionează să renunţe la încălzirea pe cărbune a oraşului şi să treacă la încălzirea pe gaz. Acest lucru va presupune costuri mai ridicate, cărora li se va adăuga şi măsura Guvernului de anulare a subvenţiei, ceea ce va duce la creşterea facturii la încălzire.
În cadrul conferinţei de azi, primarul Ilie Bolojan a prezentat un set de măsuri propuse pentru perioada 2011 – 2012 pentru eficientizarea sistemului energetic din municipiu.
„Una dintre variante, este de a rămâne în continuare pe cărbune, dar acest lucru ar fi un factor de poluare a mediului, asta pe lângă dezavantajele pe care le presupun cheltuielile de transport şi depozitare a zgurii.
Varianta cea mai viabilă este să renunţăm la treptat la cărbune şi să se treacă la varianta pe gaz. Ne dorim să luăm acele măsuri care să asigure orădenilor un sistem de încălzire stabil şi care să ofere pe termen lung servicii de calitate şi la un preţ avantajos pentru populaţie.
Pentru aceasta vom susţine un preţ unitar la energia termică pe toată raza municipiului”
a spus primarul Ilie Bolojan.
În Oradea sunt alimentate cu energie termică 3.656 de case particulare şi 57.419 apartamente, organizate în 708 asociaţii de proprietari.
Măsuri pentru eficientizarea sistemului energetic în Oradea
Printre măsurile propuse se numără separarea activităţii de producţie de cea de distribuţie, în vederea deschiderii pieţei de energie termică.
Transportul şi distribuţia vor fi gestionate de o nouă societate cu acţionar unic Consiliul Local Oradea. Separarea gestiunii activităţilor va începe în toamnă şi se va finaliza în primăvara anului 2012.
„Momentan, este în implementarea proiectului finanţat din POS Mediu şi organizarea licitaţiei pentru înlocuirea centralei termice existente cu o altă centrală de ultimă generaţie.
Urmează să fie achiziţionată o turbină pe gaz, după care vor fi achiziţionate serviciile de înlocuire a 12,7 km de magistrală, respectiv va fi înlocuită Magistrala I de pe B-dul Dacia şi Magistrala III din zona str. Traian Lalescu şi Ştefan cel Mare”
a spus Marcel Boloş, directorul Direcţei Management cu Finanţare Internaţională.
Alte măsuri se vor concretiza în: declararea cartierelor de blocuri ca zonă unitară de încălzire alimentată exclusiv de SACET şi adoptarea unei Hotărâri de Consiliu privind stabilirea unor măsuri de încurajare a menţinerii în sistem a consumatorilor de la blocuri; blocarea investiţiilor privind extinderea de reţele în zona de case, toate fondurile disponibile urmând să fie folosite pentru reabilitarea actualelor reţele; pregătirea populaţiei pentru eliminarea subvenţiei, urmând să fie stabilită o politică locală de subvenţionare pentru susţinerea populaţiei.
Primăria susţine investiţiile private sau din fonduri UE
Municipalitatea susţine în continuare investiţiile private sau din fonduri europene în exploatarea zăcământului de apă geotermală. Astfel, Primăria Oradea a depus în primăvara lui 2010 o cerere de finanţare pentru un proiect de valorificare a energiei geotermale prin POS (Creşterea Competitivităţii Economice, Axa 4.2).
Proiectul propune ca încălzirea cu apă în cartierul Nufărul I să fie asigurată într-o pondere de peste 85% din resurse regenerabile de apă geotermală. Valoarea estimată a acestei investiţii este de 15 milioane euro şi presupune: un punct termic geotermal, două foraje, module termice automatizate, reţele de transport, staţii de reinjecţie.
„Această investiţie presupune automat scăderea cheltuielilor pentru CET, şi implicit mai puţini km de magistrală care trebuie reabilitaţi. Este important că avem un plan de acţiune clar şi resurse asigurate.
Avem astfel garanţia asigurării căldurii în municipiu. Doresc să-i încurajez pe orădeni să nu-şi facă gânduri foarte negre. Aşteptăm decizia Guvernului României, iar dacă acesta va anula într-adevăr subvenţiile, vom fi obligaţi să facem majorări, maximum de majorare pe gigacalorie ajungând până la 25%”
a explicat primarul Ilie Bolojan.
„Costul unei gigacalorii este de 261, 69 lei şi se împarte între populaţie (193 lei), bugetul local şi bugetul de stat (42,5 lei). Retragerea subvenţiei de la bugetul de stat ar însemna pentru populaţie o creştere a gigacaloriei de la 193 lei la 235 lei”
a precizat Eduard Florea, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea.
Pentru a veni în sprijinul populaţiei, Electrocentrale a propus ca de la începutul sezonului de iarnă 2011-2012 consumatorii de energie termică să poată opta pentru sistemul de plată uniformizat, care presupune plata eşalonată a facturilor din perioada iernii.