vineri, 17 martie 2023
OradeaPress
No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
OradeaPress
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
No Result
View All Result
OradeaPress
No Result
View All Result
Home Editorial

Eu nu le plâng de milă americanilor pentru 9/11

Ichim VasilicăbyIchim Vasilică
11 septembrie 2011
in Editorial

În mod cert moartea oricărui om are o doză mare de tragism și ca atare trebuie respectată. Iar când este vorba de moartea a 2.977 de oameni, cum s-a întâmplat în cazul atacului terorist de pe 11 septembrie 2001, situația este cu atât mai tragică. Dar a transforma un eveniment de agest gen într-o comemorare internațională, să-mi fie cu iertare, eu consider că este mult prea mult. Nu iau aici în calcul televiziunile românești care între divorțul lui Pepe și ce mărci de poșetă poartă Elena Udrea mai dau și câte o știre legată de tragicul eveniment. Mă miră însă tam-tam-ul care se face la televiziunile mari, internaționale, pe această temă.

Nu am crezut nici atunci cum nu cred nici acum că a răspunde la agresiune cu agresiune este o măsură demnă de laudă. În fond, de câteva decenii bune America arată, cel puțin pentru mine, ca un uriaș cu mușchii de fier care atunci când vrea ceva în lumea asta bate cu pumnul în masă. Pentru ea, diplomația, bunul simț, tradiția, respectul față de valori sunt semne de slăbiciune. America negociază absolut orice și cu oricine cu pistolul la cap. De ce? Pentru că își permite.

Dovada cea mai bună o reprezintă răzbunarea care a urmat după atacurile din 9/11 septembrie. Cred că aici cel mai bine vorbesc cifrele.

În războiul pornit după atentat împotriva Irakului, raportul Ministerului Irakian pentru Drepturile Omului, dat publicității prin Associated Press vorbeşte despre 85.694 de morţi şi 147.195 de răniţi, doar în perioada 2004-2008.

Raportul are la bază certificatele de deces emise de Ministerul Sănătăţii şi a luat în considerare doar morţile cu cauză violentă (împuşcare, bombe, decapitări). La acestea pot fi adăugate, desigur, victimele provocate de factori indirecţi – lipsa serviciilor medicale, infrastructura distrusă, lipsa alimentelor etc.

„Conform raportului ministerial, lista celor decedaţi include 1.279 de copii şi 2.334 de femei. Cel puţin 263 de profesori universitari, 21 de judecători, 95 de avocaţi şi 269 de jurnalişti au fost ucişi – profesii care au fost vizate în mod intenţionat”

susțin jurnaliștii de la Associated Press.

În Irak, de la începutul războiului din 2003 şi până în februarie 2010, în cadrul lui „Operation Iraqi Freedom” au murit 4.698 de soldaţi (dintre care 4.380 americani, 179 britanici, 139 din armatele celorlalte naţiuni).

După ce au omorât și schilodit aproape 250.000 de oameni, și au pierdut 4.380 de soldați, unde sunt armele pentru ucidere în masă pe care spuneau că le dețin irakienii?

Un alt război sângeros a avut loc în Afganistan, unde conform datelor oficiale au muri aproximativ 15.000 de oameni și aproape 1.000 de militari americani.

Datele prezentate mai sus sunt date așa zis „oficiale”, adică cele apărute în media dar nu cred că este cineva care să creadă că acesta este numărul real al victimelor devreme ce interesul armatei americane este acela de a se erija în erou al luptei împotriva terorismului.

Există totuși, din ce în ce mai multe organisme umanitare internaționale care vorbesc despre 62.570 – 1.124.000 de victime în Irak și între 10.960 şi 49.600 în Afganistan.

Nu doar războaiele fac victime însemnate. Conform statisticilor oficiale americane, în ultimele două decenii, media anuală de morţi cauzate de banale accidente de maşină pe şosele şi autostrăzi, adică „Motor Vehicle death toll”, este în jur de 42.000 de oameni pe an.

Adică, anual mor de 14 ori mai mulţi oameni în accidente rutiere decât au murit la 9/11. Și, oare, o moarte poate fi mai puțin tragică decât alta, fie că vorbim de victime de război, victime ale terorismului sau accidente rutiere?

Datele folosite în acest material nu au fost adunate cu scopul de a banaliza moartea acelor oameni. Rolul lor a fost acela de a prezenta un tablou general al situației, o analiză la rece care să vă explice de ce eu nu le plâng de milă americanilor?

Sunteți liberi să judecați cum credeți de cuviință aceste lucruri. Eu însă nu mă voi crampona de elementele particulare ale unui tablou mult mai mare. Nu voi refuza să văd pădurea din cauza unuia sau mai multor copaci.

Ichim Vasilică

Tags: 9/11armata USAAssociated Presscopiidecapitărinevinovaținu le plâng de milă americaniloroamenirăzboiul din AfganistanRăzboiul din Irakterorismvictime

Comments 9

  1. S Serban says:
    12 ani ago

    Dincolo de tragismul morilor, trebuie precizat faptul că America certşeşte mila internaţională pentru un asasinat comis de propriile lor autorităţi. Este deja arhicunoscut faptul că blocurile au fost demolate de echipele americane de genişti ale serviciilor speciale, fapt confirmat de către experţii lor de la Pentagon, de la Pompieri şi unităţile speciale de demolări de la armată. Prin urmare, toată „tragedia” este o mascaradă care a avut drept scop înăsprirea măsurilor de monitorizare a persoanei, înăsprire pentru care Constituţia USA trebuia modificată. Cum acest lucru s-a dovedit imposibil, atunci s-a recurs la aceeaşi stratagemă aplicată de preşedintele Franklin Delano Roosevelt în evenimentul Pearl Harbour: S-a înscenat un act terorist, pentru a crea condiţiile pe care le doreau anumite cercuri de putere care dictează în şi în finanţele mondiale şi în politica mondială. Aşa că, privitor la „teagedie”, mă încearcă doar o scârbă infinită pentru toţi cei care au fabricat această manipulare mediatică ordinară cu „atacul terorist”. Singurii terorişti adevăraţi de acolo, au fost cozile de topor care au executat demolarea clădirii, care s-a făcut DIN INTERIOR. Cele două avioane, au avut doar rolul de a casmufla ADEVĂRUL. Şi asta, o ştiu sute de mii de americani, care au fost ACOLO!

    Răspunde
  2. Andrea says:
    12 ani ago

    Sincer,nu-mi place cand tragedia din America este judecata si cantarita dupa atitudinea politica a Americii, sau – si mai rau – dupa situatia materiala a oamenilor de rand din America. Da, America porunceste, America dicteaza, America isi urmareste propriile interese. Insa aici au murit oameni, care – chiar daca o duceau mai bine decat noi – nu meritau aceasta soarta. Niste civili,care – majoritatea din ei cel putin – nu erau interesati de loc de politica. Aveau o viata, care le-a fost luata in mod tragic. Cred ca orice conotatii incercam sa dam acestei tragedii, esenta ei este aceasta. Nimic mai mult sau mai putin…

    Răspunde
  3. Ichim Vasilica says:
    12 ani ago

    Andrea eu nu încerc să dau nicio conotație la nimic. Nu condamn acei oameni pentru că sunt americani, desi politica pe care o urmeaza un popor este o politica dictata de votul acelui popor (asta daca vorbim de democratie). Am incercat doar sa arat ca daca vrem sa fim obiectivi ar trebui sa judecam lucrurile de la un alt nivel si nu sa ne axam doar pe un fapt pentru ca acel fapt este mediatizat si ajunge mai usor in casele noastre. Crezi ca o moarte cu un glont in burta pe o caldura de 40 de grade este mai tragica decat a cadea de la etajul 60 al unui bloc? Dacă la nivel individual lucrurile sunt comparabile (o moarte = o moarte) la nivel general nu mai sunt. La nivel general avem aproape 3.000 de victime comparativ cu peste o suta de mii. Sau crezi ca oamenii care traiau in Irak sau Afganistan nu avea si ei „o viata, care le-a fost luata in mod tragic”?

    Răspunde
  4. Andrea says:
    12 ani ago

    Nu, nicidecum nu cred asa ceva. Sper ca din ceea ce am scris n/a reiesit ca sunt de partea sau impotriva cuiva. Pur si simplu cred ca atitudinea fata de o tragedie ar trebui sa fie una si aceeasi, indiferent de natie, politici, guverne. Tin minte cat de antipatice imi pareau inca de pe vremea aceea remarcile de genul „asa le-a trebuit, se cred ei mai presus decat noi”…

    Răspunde
  5. Stevenson says:
    12 ani ago

    S. Serban eu cred ca tu esti sigur ca Ceausescu e si acuma in Cuba si il astepti pe Elvis in fiecare zi. 🙂

    Răspunde
  6. marc says:
    12 ani ago

    Cred ca americanii nu doresc „sa li se planga de mila”! In schimb antiameriacnismul , care nu este decat un jalnic complex de inferioritate!
    In istorie dicteaza cel mai tare! Asa a fost si asa va ramane! Cale de mijloc nu exista. La fel cum nu exista tradare in politica:exista doar interes. Aveti argumente sa ma contraziceti?

    Răspunde
  7. marc says:
    12 ani ago

    Scuze pt tastarea gresita: „antiamericanismul” si „care” nu-si avea locul!

    Răspunde
  8. Ichim Vasilica says:
    12 ani ago

    Este drept că în politică dictează cel mai tare. Dar asta nu înseamnă că trebuie toţi să ridicăm statui celui mai puternic. Avem dreptul să ne exprimăm opinii, chiar dacă nu convin şi nu este toată lumea de acord cu ele. Antiamericanismul nu este întotdeauna un complex de inferioritate. Nu cred că atunci când vezi că unul cu mult mai puternic îl ia la şuturi pe altul mai slab şi reacţionezi împotriva acelui individ (chiar şi doar strigând la el) este neapărat din teamă sau pentru că te simţi mai slab. Poate că eşti un umanist şi te doare să vezi un alt om luat la şuturi şi asta doar pentru că celălalt… îşi permite sau, în cazul materialului de mai sus, pentru că cineva de aceeaşi culoare şi religie a omorât nişte oameni în SUA.

    Răspunde
  9. Daniel says:
    12 ani ago

    http://www.youtube.com/watch?v=wKuLUu7SQU4

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

„Mémoires” a lui Samy Briss, personalitate internațională a lumii artistice, expuse la Muzeul Țării Crișurilor
Actualitate

„Mémoires” a lui Samy Briss, personalitate internațională a lumii artistice, expuse la Muzeul Țării Crișurilor

13 martie 2023
Se renovează cel mai avariat monument din buricul târgului. Fosta clădire a Policlinicii ar putea fi gata în 2025!
Actualitate

Se renovează cel mai avariat monument din buricul târgului. Fosta clădire a Policlinicii ar putea fi gata în 2025!

10 martie 2023
Viitorii creatori de modă ai Universității, expun în Cetatea Oradea
Cultură

Viitorii creatori de modă ai Universității, expun în Cetatea Oradea

6 martie 2023
Deși muncesc la fel ca soții lor, cele mai multe dintre femei fac singure „joburile casnice”
Actualitate

Deși muncesc la fel ca soții lor, cele mai multe dintre femei fac singure „joburile casnice”

28 februarie 2023
S-a stins filosoful Mihai Șora, intelectual de marcă, simbol al protestelor împotriva Ordonanței 13
Naţional

S-a stins filosoful Mihai Șora, intelectual de marcă, simbol al protestelor împotriva Ordonanței 13

26 februarie 2023
Un nou magazin Kaufland, deschis la Oradea, pe Seleușului
Oradea/Bihor

Un nou magazin Kaufland, deschis la Oradea, pe Seleușului

23 februarie 2023

POPULAR NEWS

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

30 ianuarie 2015
Ocoliți șerpii. Dacă îi ucideți, puteți fi amendați cu 60 de mii de lei sau chiar ajunge la închisoare!

Ocoliți șerpii. Dacă îi ucideți, puteți fi amendați cu 60 de mii de lei sau chiar ajunge la închisoare!

20 august 2021
Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

4 noiembrie 2020
Nu vă lăsați înșelați! „Geniul” din Șimleu care dormea cu scorpioni și tarantule în casă, pus pe țepuit și la Oradea!

Nu vă lăsați înșelați! „Geniul” din Șimleu care dormea cu scorpioni și tarantule în casă, pus pe țepuit și la Oradea!

9 februarie 2015

Salve Club sau cum să-ți bați joc de prietenii apropiați

11 decembrie 2011

EDITOR'S PICK

Duel important în Cupa României. FC Bihor întâlneşte la Oradea ACS Poli Timișoara

Duel important în Cupa României. FC Bihor întâlneşte la Oradea ACS Poli Timișoara

23 septembrie 2013

Profesorii și elevii care au făcut mărțișoare au fost premiați

12 martie 2012
Rezultate finale la Evaluare Naţională în Bihor. Promovabilitate 72,01%

Rezultate finale la Evaluare Naţională în Bihor. Promovabilitate 72,01%

6 iulie 2016
Băile 1 Mai se renovează cu 7 milioane de euro!

Băile 1 Mai se renovează cu 7 milioane de euro!

16 iunie 2021
Next Post

RER îi somează pe orădeni să selecteze gunoiul înainte de a-l arunca

OradeaPress

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.

  • Despre / Contact
  • Știri din Oradea

No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.