Voluntarii de la „Let’s Do It” au demonstrate încă o dată că atunci când există voință diferența dintre a spune și a face se estompează ca și cum nu ar fi existat niciodată. În weekend, în județul Bihor, s-a dat startul Campaniei Marea Curățenie, la acțiune participând peste 5.000 de voluntari.
Pe platoul din Parcarea Lotus s-au întâlnit sâmbătă peste 1.000 de voluntari care au primit mănuși și saci de plastic și li s-a stabilit un traseu pe care să facă curat. Lor li s-au adăugat și voluntari care au plecat în echipe din alte locații sau au făcut curat în apropierea localităților în care își au reședința.
Au fost prezente, în număr destul de mare, echipe de voluntari de la Direcția Silvică, Penitenciarul Oradea, Liceul Aurel Lazăr, Selgros, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri, Mișcarea Verzilor, Garda de Mediu, Jandarmeria Bihor și RER Ecologic Service.
„Fiecare echipă sau voluntar este mai întâi înregistrat, apoi i se face protecția muncii și i se dă un traseu de pe care să adune gunoaiele.
Cei care nu au mănuși și saci primesc de la noi. Avem în total 6.500 de saci și mănuși”
a declarat Mihai Pop, coordonatorul acțiunii.
La acțiune au putut fi văzuți Ioan Ban, directorul tehnic al RER, Călin Mocanu șeful Gărzii de Mediu, subcomisarul Adrian Bungău, purtătorul de cuvânt la Penitenciarului Oradea și Horea Vușcan, liderul Mișcării Verzilor.
ABA Crișuri a adunat 16 metri cubi de gunoaie
În municipiul pentru voluntarii de la ABA Crișuri startul s-a dat la ora 9:00. Îmapărțiți în echipa albastră și in echipa albă, cei peste de 140 de voluntari au igienizat cursurile de apă pe tronsoanele Pod Calea Aradului-Universitatea Oradea și Pod Dacia-Pod Primărie. Au reușit să colecteze peste 16 metri cubi de deșeuri.
„Fiecare participant a primit un „Jurnal de Voluntar” menit să ofere o mărturie scrisă a tuturor activităților de voluntariat pe care fiecare le desfășoară. Acest „jurnal” a fost și biletul de intrare la turnul Primăriei, întrucât fiecare voluntar a avut acces gratuit la vizitarea obiectivului turistic.
Acest lucru a fost posibil cu ajutorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice”
se precizează într-un comunicat remis de ABA crișuri.
Conform primelor date venite de la „Let’s Do It”, la „Marea Curățenie” din Bihor au participat 5.000 de voluntari și au fost umpluți peste 10.000 de saci de gunoi.
„Let’s Do It” a început în Estonia în 2008. În România a fost pus în aplicare în 2010 când la acțiunea națională de curățenie au participat 4.500 de voluntari.