marți, 7 februarie 2023
OradeaPress
No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
OradeaPress
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
No Result
View All Result
OradeaPress
No Result
View All Result
Home Știri Reportaj

Un cercetător romȃn postulase că viteza luminii poate fi depăşită, înaintea descoperirii făcute de CERN

Ichim VasilicăbyIchim Vasilică
30 septembrie 2011
in Reportaj

Ceea ce fizicienii de CERN au descoperit anul acesta, şi anume faptul că viteza luminii poate fi depăşită, nu este o noutate pentru profesorul român Florentin Smarandache, de la Universitatea New Mexico din SUA şi pentru cei care credeau în teoria lui. Românul a ajuns la aceleaşi concluzii, publicate în 1998 în lucrarea „There is no speed barrier in the universe”, aşa-numita „Ipoteză Smarandache”, fiind inclusă în Enciclopedia de Fizică dar criticată de ceilalţi cercetători din branşă.

Ştirea a fost împărtăşită opiniei publice din România de profesorul Ion Pătraşcu de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

După cum bine se ştie, fizicienii de la Laboratorul European de Fizica Particulelor din Geneva (CERN) au descoperit recent, în mod experimental, că particulele neutrino circulă cu o viteză mai mare decȃt viteza luminii.

Prin experimentul denumit OPERA, oamenii de ştiinţă au trimis duşuri de particule neutrino de la Laboratorul CERN din Geneva, Elveţia, la Laboratorul INFN din Gran Sasso, Italia, şi au observant că particulele neutrino au circulat subteran pe distanţa de 730 km cu o viteză mai mare decȃt viteza luminii.

Doctorul Antonio Ereditato de la Universitatea din Berna, liderul echipei ştiinţifice a experimentului OPERA, a făcut publice rezultatele şi a invitat oameni de ştiinţă din toată lumea să discute aceste rezultate uimitoare.

Dacă experimentul se confirmă se vor rescrie legile fizicii

Există medii prin care lumina circulă mai încet decȃt unele particule, de exemplu în apă şi în ulei, dar nu în vid.

De asemenea, sunt cunoscute fenomene supraluminale precum velocitatea fazei unei unde şi velocitatea de grup a unei unde, dar in aceste cazuri nici o informaţie sau energie nu circulă cu viteză mai mare decȃt cea a luminii.

Ȋn mod similar sunt undele-X a căror velocitate supraluminală a vȃrfului este un fenomen tranzitoriu, însă frontalele undelor se mişcă cu viteza c (Maiorino şi Rodrigues, 1999).

La ştiri, pe 22 septembrie, 2011, în site-ul LiveScience.com, se afirmă că dacă aceste rezultate sunt reconfirmate, atunci legile fizicii trebuie să fie rescrise.

Cei care credeau în „Ipoteza Smarandache” ştiau de 13 ani adevărul

Profesorul romȃn Florentin Smarandache, de la Universitatea New Mexico din Statele Unite, dedusese că particulele circulă cu viteze mai mari decȃt viteza luminii într-o lucrare publicată, numită „There is no speed barrier in the universe” (Nu există nici o barieră de viteză în univers), în anul 1998.

Lucrarea era o extindere a unui manuscris din 1972 şi a fost prezentat la Universitatea din Blumenau, Brazilia, într-un tur de conferinţe despre „Paradoxism în Literatură şi Ştiinţă”, în 1993.

Articolul său se bazează pe Paradoxul Einstein-Podolsky-Rosen (1935), pe o lucrare a lui Bohm (din 1951) şi pe Inegalităţile lui Bell (1964).

Pentru prezicerea sa privind particulele care au o viteză mai mare decȃt viteza luminii (numită „Ipoteza Smarandache”) şi pentru iniţierea Logicii/Mulţimii/Probabilităţii Neutrosofice (care reprezinţa astăzi în mod respectiv cea mai generală logică/mulţime/probabilitate), doctorul Florentin Smarandache a primit Medalia de Aur pentru Ştiinţă acordată de către Academia Telesio-Galilei la Universitatea din Pecs, Ungaria, în anul 2010.

Ȋn Enciclopedia de Fizică este inclusă ipoteza Smarandache dar criticată.

Cum a ajuns la acea concluzie

„Ipoteza Smarandache” se enunţă astfel:

– să presupunem că un process fizic produce o pereche de particule complementare (în engleză entangled particles) A şi B (avȃnd caracteristici opuse sau complementare), care se deplasează în direcţii opuse şi, cȃnd ele sunt la distanţă de miliarde de mile una de alta, măsurăm particula A;

deoarece particula B este opusă, actul de a măsura particula A în mod instantaneu ne spune caracteristicile particulei B; deci, informaţiile au circulat într-un fel sau altul între A şi B cu o viteză mai mare decȃt viteza luminii; prin urmare, se poate extinde Paradoxul Einstein-Podolsky-Rosen şi Inecuaţiile lui Bell, şi se poate afirma că viteza luminii nu este o barieră a vitezelor în univers;

– chiar mai mult, se pot construi orice viteze, chiar viteze mai mari decȃt viteza luminii (c), prin măsurarea particulei A la intervale variate de timp;

– de asemenea, informaţia de la particula A la particula B se transmiste instantaneu (deci, nu există o barieră a vitezei în univers).

Deşi fenomenele privind viteze mai mari decȃt viteza luminii vin în contradicţie cu Teoria Specială a Relativităţii (1905) a lui Einstein care previne transmiterea de informaţie, energie sau masă (reală) la viteză superioară lui c, Smarandache (1972) a considerat că fenomenele supraluminale nu violează principiul cauzalităţii, nici nu produc călătorii în timp, şi nici nu este necesară energie infinită pentru ca o particulă să circule cu viteză mai mare decȃt viteza luminii.

Cine este Florentin Smarandache

Cercetătorul Florentin Smarandache este autorul, co-autorul, editorul şi co-editorul a 139 de cărţi şi a peste 175 lucrări ştiinţifice.

Spirit renascentist şi cuprinzător, Florentin Smarandache face cercetări în domenii de o diversitate ameţitoare pentru un om obişnuit: matematică (teoria numerelor, statistică, geometrie non-Euclidiană), computere (inteligenţă artificială, fuziunea informaţiei), fizică (fizica cuantică, fizica particulelor), economie (economie culturală, teoria poly-emporium), filosofie (neutrosofie – o generalizare a dialecticii, logica neutrosofică – o generalizare a logicii fuzzy intuiţioniste), literatură (poezie, proză, roman, eseuri, nuvele, drame, teatru pentru copii, traduceri), artă (desene experimentale, colaje, pictură de avangardă).

Cărţile sale pot fi găsite în Library of Congress (Washington D. C.), şi în multe biblioteci din lume.

În baza internaţională de date ştiintifice menţinută de Universitatea Cornell, Florentin Smarandache are circa 140 de lucrări ştiinţifice.

Este, împreună cu Dr. J. Dezert din Franţa, creatorul teoriei Dezert-Smarandache în Fuziunea Informaţiei (matematică aplicată) – teorie cunoscută pe plan internaţional şi folosită în robotică, medicină, armată, cibernetică.

În fiecare an, începand din 2003, el este invitat ca să prezinte conferinţe şi lucrări ştiinţifice despre acest subiect la Conferinţe Internaţionale de Fuziune a Informatiei (Australia – 2003; Suedia – 2004; SUA – 2005, 2009; Italia – 2006; Canada -2007; Germania – 2008; sau la Seminarele de Apărare Militară „Marcus Evans” (Spania – 2006; Belgia – 2007), sau la alte Universităţi (Indonezia – 2006).

În China au fost organizate, patru ani la rând (2005, 2006, 2007, şi în 2008), conferinţe care poartă semnătura sa, susţinute şi prezentate în faţa întregii lumi: „International Conferences on Number Theory and Smarandache Problems”.

Doctorul Zhang Wenpeng şi studenţii săi de la Universitatea de Nordvest din Xi’an, China, au editat un jurnal internaţional numit „Scientia Magna” în care au fost publicate mai multe lucrări despre noţiunile Smarandache din teoria numerelor.

Anunturi despre acestea au fost incluse în jurnalul „Notices of the American Mathematical Society”.

Ichim Vasilică

Tags: „There is no speed barrier in the universe”Antonio EreditatocercetătorCERNdepăşirea vitezei luminiiexperimentFlorentin SmarandacheInegalităţile lui BellIpoteza SmarandacheLaboratorul European de Fizica Particulelor din GenevaoperaParadoxul Einstein-Podolsky-RosenUniversitatea New Mexico din SUA

Comments 4

  1. Geo says:
    11 ani ago

    Excelent articolul dvs. Bine documentat cu imagini si biografie si citari.
    Il putem introduce intr-o carte despre realizarile romanesti? Bineinteles sub semnatura dvs.

    Răspunde
  2. Ichim Vasilica says:
    11 ani ago

    Dacă îl găsiți util, cu mare plăcere.

    Răspunde
  3. Geo says:
    11 ani ago

    Va multumim.

    Răspunde
  4. Mihail Sandu says:
    3 ani ago

    In nici un caz CERN nu a fost construit sa-l contrazica pe Einstein sa-u ca sa verifice teoria Dl.Florenin Smarandache .
    Teoria sa este foarte solida in spatiul la care se refera .
    Nici Fermi nu l-a contrazis pe Einstein , a dezvoltat o alta teorie . Ma indoiesc ca dl.Florentin Smarandache a formulat teoria respectiva pentru a-l contrazice pe Einstein . Este mult mai cult decat autorii acestor articole depre nu stiu ce romani .
    In matemetica se poate nega si negatia , are posibilitati de creatie nelimitate fata de Fizica unde majoritatea fenomenelor trebuie sa mai fie si reale ipotezele folosind pentru demonstrarea realitatii acestora . Daca descoperea sau demonstra existenta acelor particule primea premiul Nobel , dar nu l-a primit .
    Mai Exista si alte multe teorii si fenomene secrete care se publica doar dupa ce s-a obtinut rezultatul dorit din ele .

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” 2023. Corul Madrigal vine la Oradea pe 11 aprilie!
Actualitate

Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” 2023. Corul Madrigal vine la Oradea pe 11 aprilie!

6 februarie 2023
Plănuiți să vizitați Oradea? Iată ce gratuități și beneficii vă așteaptă
Actualitate

Plănuiți să vizitați Oradea? Iată ce gratuități și beneficii vă așteaptă

31 ianuarie 2023
Războiul din Ucraina. Rusia trebuie să plătească pentru crimele din Bucha și Irpin!
Actualitate

Războiul din Ucraina. Rusia trebuie să plătească pentru crimele din Bucha și Irpin!

19 ianuarie 2023
Se lucrează la piațeta din fața Arenei „Antonio Alexe” (FOTO)
Actualitate

Primăria Oradea gestionează proiecte de peste un miliard de euro

16 ianuarie 2023
Spitalul nou de pe Vlădeasa va fi finanțat prin PNRR
Sanatate

Spitalul nou de pe Vlădeasa va fi finanțat prin PNRR

12 ianuarie 2023
România în oglindă: recensământ 2021 versus recensământ 2011
Naţional

România în oglindă: recensământ 2021 versus recensământ 2011

6 ianuarie 2023

POPULAR NEWS

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

30 ianuarie 2015
Ocoliți șerpii. Dacă îi ucideți, puteți fi amendați cu 60 de mii de lei sau chiar ajunge la închisoare!

Ocoliți șerpii. Dacă îi ucideți, puteți fi amendați cu 60 de mii de lei sau chiar ajunge la închisoare!

20 august 2021
Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

4 noiembrie 2020
Nu vă lăsați înșelați! „Geniul” din Șimleu care dormea cu scorpioni și tarantule în casă, pus pe țepuit și la Oradea!

Nu vă lăsați înșelați! „Geniul” din Șimleu care dormea cu scorpioni și tarantule în casă, pus pe țepuit și la Oradea!

9 februarie 2015

Salve Club sau cum să-ți bați joc de prietenii apropiați

11 decembrie 2011

EDITOR'S PICK

5.200 de copii înscrişi în clasa pregătitoare, în Bihor

5.200 de copii înscrişi în clasa pregătitoare, în Bihor

17 martie 2014

Bolojan secondat de doi iluștri anonimi la conducerea Oradiei

21 iunie 2012

Salvamontiştii bihoreni campioni la „white – water”

20 aprilie 2010

Podul Sovata finalizat. Alte nouă străzi intră în modernizare

10 octombrie 2011
Next Post

Primăria va premia cu bani sportivii orădeni care fac performanţă

OradeaPress

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.

  • Despre / Contact
  • Știri din Oradea

No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.