Beneficiind de un proiect pin programul de colaborare transfrontalieră România-Ungaria, pacienţii din Oradea nu vor mai fi nevoiţi să aştepte luni de zile pentru a fi trataţi într-un centru din România ci vor putea merge direct la o clinică din Debrecen. Mai mult, Oradea va beneficia şi de instruirea studenţilor medicinişti pentru viitorul Centru Oncologic din municipiu.
Viceprimarul Rozália Biró împreună cu Szluha Kornélia – Decanul Facultăţii de Medicină din Debrecen – Specializarea Oncologie, Szabo Edina – şefa Clinicii de Oncologie din Oradea şi Foldes Adalbert – preşedintele Comisiei de Sănătate a UDMR Bihor, a prezentat în cadrul conferinţei de presă de marţi, 4 octombrie 2011, detaliile unui proiect transfrontalier, care vine în ajutorul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.
În cadrul acestui program de colaborare transfrontalieră, Catedra de radioterapie a Centrului de Medicină şi Sănătate a Universităţii din Debrecen (DEOEC) şi Secţia de oncologie a Facultăţii de Medicină a Universităţii din Oradea au depus şi au câştigat un proiect comun, care are drept scop asigurarea posibilităţii de tratament, la nivelul standardelor europene, pentru bolnavii diagnosticaţi cu cancer din zona transfrontalieră.
În paralel cu implementarea proiectului se va desfăşura instruirea modernă în domeniul radioterapiei a specialiştilor orădeni (medici, fizicieni, asistenţi), iar un număr de 1.200 bolnavi români şi alţi 2.500 de bolnavi din Ungaria vor primi tratament gratuit terapeutic.
Pentru asigurarea necesarului de specialişti radioterapeuţi, cei doi parteneri ai proiectului s-au angajat să asigurare educaţia studenţilor medicinişti din România, interesaţi de domeniul radioterapiei.
Materialul educaţional va fi asigurat atât în formă audiovizuală, prin manuscrise realizate pentru diferitele domenii de specializare, dar şi sub forma unor materiale destinate bolnavilor.
Internarea bolnavilor se va realiza pe baza deciziei Comisiei oncologice locale (grup de medici specialişti oncologi), în timp ce, planificarea, pregătirea, controlul şi aplicarea tratamentului de radioterapie externă fracţionată se va realiza la Catedra de Radioterapie din Debrecen.
Tratamentul se va realiza în regim ambulator, dar există posibilitatea limitată de internare la Secţia de internare a catedrei. Pe lângă tratamentul radiologic organo-specific al tumorilor se încearcă asigurarea unui tratament complex pentru bolnavi, tratament la care îşi vor aduce aportul specialişti dietologi, kinetoterapeuţi, psihologi.
De asemenea, se are în vedere ca prin educarea bolnavilor să se evidenţieze cauzele care au contribuit la apariţia tumorilor şi cunoaşterea de către bolnavi a modelului de viaţă sănătos, prin care să se evite, respectiv să se reducă sau să se elimine apariţia efectelor secundare care pot apărea pe parcursul tratamentului.
Proiectul se derulează în perioada septembrie 2011 – decembrie 2012, până în acest moment, aproximativ 80 de bolnavi beneficiind de tratament în cadrul programului.