Începând cu 20 octombrie Primăria va începe recensământul populaţiei şi al ocuinţelor orădenilor. Municipalitatea vrea să realizeze o bază de date, o situaţie reale privind populaţia şi locuinţele. Datele cuprinse în formular vor folosi pentru realizarea unor strategii economico-sociale, care să vină în sprijinul populaţiei.
Secretarul Primăriei Oradea, Ionel Vila împreună cu diectoarea Direcţiei pentru Statistică, Dana Paşc au susţinut joi, 13 octombrie, o conferinţă de presă în care au detaliat aspectele ce ţin de partea tehnică a recensământului populaţiei şi locuinţelor, care se va desfăşura în perioada 20-30 octombrie 2011.
Primăria Oradea este cea care se ocupă de problemele organizatorice ale recensământului, în timp ce Direcţia pentru Statistică se ocupă de instruirea recenzorilor, iar apoi de prelucrarea datelor culese de aceştia.
„Oradea este împărţită în 1017 sectoare, existând 1017 recenzori care vor merge pe teren începând din 20 octombrie şi vor bate din uşă în uşă pentru culegerea unor date ce privesc populaţia municipiului şi locuinţele acestora.
Urmează ca luni să-i convocăm pe recenzorii şefi în vederea predării genţilor de recenzor conţinând mapele aferente”
a spus secretarul municipiului, Ionel Vila
Cetăţenii municipiului trebuie să ştie că cele trei elemente după care îi vor recunoaşte pe recenzori, sunt: geanta albastră de recenzor, pixul de recenzor, legitimaţia de recenzor şi cartea de identitate, pe care o vor prezenta cetăţenilor la intrarea în locuinţe.
„Fiecare recenzor va fi responsabil de un sector al oraşului, sector care va fi format din 60-70, până la 90 de locuinţe care vor trebui recenzate”
a mai spus secretarul municipiului.
Cine nu răspunde la întrebări va primi amendă
Conform reprezentanţilor municipalităţii, recensământul se va face pentru că în anumite proiecte europene, fonduri europene se pot accesa cu condiţia de a exista un anumit număr de etnici.
„Obiectivul principal al acestui recensământ este realizarea unei baze de date, a unei situaţii reale privind populaţia şi locuinţele. Datele cuprinse în formular vor folosi pentru realizarea unor strategii economico-sociale, care să vină în sprijinul populaţiei.
Este bine de ştiut, că investitorii străini, atunci când vor să investească într-o localitate, solicită prima dată date despre pregătirea populaţiei dintr-o anumită zonă, despre vârsta populaţiei.
Totodată, puţină lume ştie că anumite fonduri europene vor putea fi accesate cu condiţia de a exista un anumit număr de etnici.
De aceea, este foarte important ca această bază de date pe care o vom constitui în urma acestui recensământ să fie cât mai corectă, tocmai de aceea rugăm populaţia să răspundă cu sinceritate şi corectitudine la întrebările care le vor fi adresate”
a spus Dana Paşc, directoarea Direcţiei pentru Statistică.
Cetăţenii care ştiu că vor fi plecaţi din ţară în perioada 20 – 30 octombrie sunt aşteptaţi la Primăria Oradea (subsol) la Comisia locală de recensământ în vederea completării, anterior datei de 20 octombrie, a formularelor.
„Populaţia trebuie să ştie ca Hotărârea Guvernului nr. 1502 pe 2009 cu modificările şi completările ulterioare prevede amenzi contravenţionale pentru refuzul de a declara date recenzilor, care le va bate la uşă.
Cetăţenii nu sunt obligaţi să-i primească pe recenzori în casă, dar sunt obligaţi să le dea datele solicitate. În caz contrar se vor aplica amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei”
a spus Dana Paşc, directoarea Direcţiei pentru Statistică.
Singurele întrebări la care cetăţeanul poate refuza să răspundă sunt cele prin care i se solicită declararea etniei, a limbii materne şi a religiei.