Agenția Națională de Integritate (ANI) solicită cercetarea penală a Rozáliei Biró pentru că în calitate de viceprimar a semnat un contract de închiriere pentru un imobil din Oradea, Fundației Partium a cărui membru fondator este. Viceprimarul susține că imobilul nu era în proprietatea Primăriei ci a statutului, că nu a făcut parte din comisia de adjudecare a atribuirii spaţiului și că imobilul nu a fost predat de către primărie Fundaţiei Parţium, nesemnându-se procesul verbal de predare – primire, astfel fundaţia nu a utilizat nici o zi spaţiul respectiv.
ANI a dat vineri publicității un comunicat de presă în care o acuză pe viceprimărița Rozália Biró că ar fi fost în conflict de interese în urmă cu cinci ani când și-ar fi subînchiriat clădirea de pe strada Republicii nr. 59, în care a funcţionat fostul Roma Bar.
„Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către doamna Biro Rozalia-Ibolya, viceprimar al Municipiului Oradea, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României”
se arată în comunicatul ANI în care se mai precizează că Rozáliei Biró ar fi semnat
„în calitate de viceprimar al Municipiului Oradea, un contract de închiriere a unui imobil, încheiat între Primăria Municipiului Oradea şi Fundaţia Partium – Partium Alapitvany (în cadrul căreia doamna Biro Rozalia-Ibolya deţine funcţia de Membru fondator)”.
Viceprimaul susține că fost anunţată de postul B1 TV despre comunicatul dat de ANI cu privire la posibilele nereguli constatate, fără a fi fost înştiinţată în prealabil.
„Acuzația este neîntemeiată”
Chiar dacă recunoaște că a semnat contractul cu pricina, pentru că în lipsa primarului, în calitate de viceprimar avea obligația să facă acest lucru, Rozália Biró spune că imobilul nu era în proprietatea Primăriei ci a statutului, (deci nu Primăria l-a închiriat).
Mai mult viceprimărița afirmă că nu a făcut parte din comisia de adjudecare a atribuirii spaţiului și că imobilul nu a fost predat de către primărie Fundaţiei Parţium, niciodată, nesemnându-se procesul verbal de predare – primire, iar fundaţia nu a utilizat nici o zi spaţiul respectiv.
„Legat de poziţia ANI care evaluează indici temeinici cu privire la existenţa situaţiei de conflict de interese cu privire la persoana mea, precizez următoarele:
1. Dispoziţia Primarului cu privire la preluarea atribuţiilor are caracter obligatoriu pentru viceprimar, deci era obligaţia mea ca în urma adjudecării licitaţiei să semnez în locul primarului contractul de închiriere;
2. Din comisia de adjudecare a atribuirii spaţiului de 213,25 mp nu am făcut parte. Actul care a decis din punctul de vedere juridic dreptul de a fi chiriaş în imobil era procesul verbal de adjudecare a licitaţiei şi nu contractul de închiriere, care trebuia încheiat obligatoriu în urma rezultatului licitaţiei;
3. Contractul de închiriere s-a semnat de reprezentaţii legali ai compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Oradea iar în numele primarului am semnat prin substituire cu semnătura proprie, ca urmare acelor dispuse de lege privind delegarea de competenţe.
4. Spaţiul în discuţie nu a fost predat de către Primărie Fundaţiei Parţium, nesemnându-se procesul verbal de predare – primire al imobilului, astfel Fundaţia nu a utilizat nici o zi spaţiul respectiv.
5. Legat de problema ridicată de ANI conform căruia am semnat un contract de închiriere a unui imobil, care nu se afla la acea dată în proprietatea Primăriei municipiului Oradea, menţionez că Legea 213 din 1998 prin art. 3, art. 14 şi respectiv Legea 215 din 2001 prin art. 123 instituie posibilitatea legală prin care consiliile locale pot concesiona sau închiria bunuri ce aparţin domeniului public sau privat de interes local”
susține Rozália Biró care acuză ANI că a procedat incorent:
„Menţionez că deşi ANI nu este un organism jurisdicţional ci o instituţie cu atribuţii administrative, inclusiv de verificare de incompetenţe şi conflicte de interese, procedura urmată de aceasta mi se pare incorectă, pentru că a anunţat opinia publică şi a transmis – conform comunicatului pe care l-am putut citi azi în media scrisă – „organelor judiciare competente” dosarul de evaluare”.
Viceprimarul este la al treilea mandat consecutiv în fruntea orașului și din 2003 este şi membru fondator al Fundaţiei Partium.