În ultimele două luni, lucrările din incinta Cetăţii Oradea au avansat mult, cele mai vizibile schimbării fiind la Corpul A, care va adăposti Muzeul Cetăţii şi al Municipiului Oradea. Au fost refăcute vechile texturi de tencuială, fiind finalizată o importantă porţiune din faţada principală pe toate cele trei niveluri ale sale.
Pentru lucrări s-au utilizat materiale şi tehnici specifice fiecărei perioade istorico – constructive. Materialele folosite au fost nisipul, în diferite granulaţii în funcţie de strat, şi varul.
Pentru vopsirea faţadei s-a utilizat doar var, iar paleta cromatică a fost cea specifică perioadei constructive. Tehnica aplicată tencuielii a avut ca şi rezultat o suprafaţă care nu se încrie în planul specific tencuielilor moderne, imperfecţiunile planimetrice fiind o constantă a tencuielilor de epocă.
De asemenea, tencuielile martor, tencuielile istorice relativ bine evidenţiate pe suprafaţa faţadei principale, au fost conservate şi reliefate prin conturarea lor cu tencuielile noi.
Lucrările au loc în cadrul proiectului „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii in Circuitul Turistic – Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European – Etapa I”, care vizează reabilitarea, restaurarea şi refuncţionalizarea unei însemnate părţi din monumentul de istorie şi arhitectură reprezentat de Cetatea Oradea.