Vineri, 18 noiembrie 2011, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, din cadrul Universităţii din Oradea, a fost gazda unei întâlniri cu colegi de la diferite universităţi din Republica Moldova. Evenimentul se înscrie în cadrul relaţiilor culturale, deja tradiţionale, stabilite de câţiva ani între Universitatea din Oradea şi universităţile din ţara vecină.
De această dată, întâlnirea, a doua de acest gen (prima a fost în 2010), a avut ca fundament proiectul „Dezvoltarea curriculei şi îmbunătăţirea managementului universitar în domeniul studiilor europene din Republica Moldova”, în care sunt implicate și universităţi din România, între care Școala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti.
Proiectul constituie o continuare a eforturilor anterioare ale Fundaţiei Soros din Moldova în ceea ce priveşte dezvoltarea curriculei universitare din domeniul studiilor europene, centrate pe beneficiar, pe student şi pe competenţe, dar şi pe relaţia cu principalii angajatori.
Prin urmare schimbul de experienţă de la Oradea, la care au participat şi cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Economice a avut ca obiectiv primordial transferul de cunoştinţe şi experienţă în domeniul studiilor europene, între cele două medii academice.
Republica Moldova a fost reprezentată de peste 10 universităţi şi institute de cercetare la nivel de prorectori şi directori de departamente.
„Discuţiile bilaterale au atins în primul rând sfera didactică, fiind canalizate ulterior spre cea de cercetare subliniindu-se domeniile în care colectivul orădean excelează la nivel naţional şi internaţional”
se precizează într-un comunicat semnad de decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga.
La finalul evenimentului, cadrele didactice din Republica Moldova au primit invitaţii de participare la conferinţele şi mesele rotunde organizate de Universitatea din Oradea în viitorul apropiat.