Primarul Ilie Bolojan este nemulțumit de modificarea Legii finanţelor publice locale iniţiate de Guvernul României şi de efectele pe care le va avea asupra bugetului local. La fel este și șeful Direcţiei Economice a Primăriei Oradea, Eduard Florea care susține că dacă noile modificări vor intra în vigoare bugetul municipalității va fi mai mic în 2012 cu 8,5% față de anul în curs.
Conform reprezentanților municipalității, modificarea Legii nr. 273/2006 – privind finanţele publice locale, vizează în fapt reducerea cotei defalcate din impozitul pe venit, încasat la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale, şi alocate lunar autorităţilor locale de la 77% la 71,5%, dar şi eliminarea impozitului pe veniturile din pensii, impozit care până acum se încasa la bugetul local. Intenţia Guvernului este ca, aceste venituri să fie reţinute de aici înainte de către bugetul de stat.
„Dacă aceste propunei vor fi adoptate, bugetul local va pierde automat aproximativ 2.000.000 lei, bani necesari continuării proiectelor începute în municipiu şi dezvoltării economice a acestui oraş.
Cu toate că se vorbeşte foarte mult despre importanţa descentralizării, măsurile care se pregătesc acum sunt în contradicţie totală cu intenţia punerii în practică a unei descentralizări eficiente.
Cum putem vorbi despre autonomie, dacă autorităţile administraţiei publice locale nu vor avea asigurate finanţele pentru exercitarea competenţelor, competenţe pe care tot legea le stabileşte?”
a spus primarul Ilie Bolojan.
Buget mai mic în 2012 cu 8,5 %
Directorul executiv al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea a prezentat, la rândul său, impactul pe care propunerile iniţiate de Guvernul României, le va avea asupra bugetului local.
„Primul efect al unor astfel de măsuri va fi diminuarea veniturilor proprii ale bugetului municipiului. Asfel, ca urmare a reducerii cotei cuvenite bugetului local de la 44% la 40,5%, veniturile proprii ale oraşului vor înregistra o scădere cu 8.600.000 lei.
Totodată, decizia Guvernului de a nu mai aloca bugetului local sumele rezultate din impozitul pe veniturile din pensii, se va reflecta într-o diminiare a veniturilor proprii, cu încă 8.600.000 lei.
Dacă aceste măsuri vor fi adoptate, estimăm pentru anul 2012, o scădere a veniturilor proprii cu 8,5%, faţă de acest an. Prin toate aceste măsuri, Guvernul afectează o sursă de finanţare vitală pentru primării”
a spus Eduard Florea, directorul executiv al Direcţiei Economice.
„Sperăm ca aceste propuneri să nu fie adoptate sub forma unui act normativ, pentru că acest lucru ar însemna un atentat la banii orădenilor”.
a spus Ilie Bolojan la finalul conferinței.