Primaria Oradea a inaugurat sâmbătă, 10 decembrie, Ambulatoriul Integrat de la Maternitatea Oradea și Staționarul I de la Spitalul Judetean, unde se află Clinica de Medicină Internă II și Diabetologie și Clinica de Neurologie. Inaugurările au fost făcute în prezența ministrului Sănătății, Ritli Ladislau, a fostului ministru Cseke Attila, a primarului Ilie Bolojan, a viceprimarilor Biro Rozalia și Gheorghe Carp și a reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.
Ministrul Sănătății Ritli Ladislau și-a exprimat bucuria de a fi prezent la inaugurare.
„Era nevoie de aceste investiții. În condiții de criză economică, la Oradea se pot vedea lucruri concrete. Numai în acest an, Ministerul Sănătății a alocat pentru investiții în sistemul sanitar din județul Bihor 52 de milioane lei.
În țară, există foarte multe spitale, care vot încheia anul cu datorii sau care nu au reușit să cheltuie banii primiți. Aceste disfuncționalități trebuie eliminate și sper că vom avea rezultate, cât mai curând, în ceea ce privește sistemul asigurărilor de sănătate și îmbunătățirea managementului spitalelor”
a spus ministrul Sănătății, Ritli Ladislau.
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan a mulțumit ambilor miniștri pentru ajutorul acordat.
„Inaugurarea acestui Ambulatoriu Integrat este o premieră atât pentru municipalitate, cât și pentru sistemul medical orădean. Multumesc domnului Cseke Atilla, care ne-a oferit tot sprijinul în demararea și avansarea acestor investiții, dar și ministrului Ritli Ladislau pentru ajutorul acordat în finalizarea acestor lucrări.
De acum înainte, rezolvarea problemelor pacienților stă doar în mana medicilor, și mi-aș dori, ca toți cei care vor trece pragul acestui ambulatoriu, să poată spune că au beneficiat de servicii medicale de calitate, de o îngrijire adecvată și de respect”
a precizat primarul Ilie Bolojan.
Fostul ministru al Sănătății, Cseke Atilla a spus:
„A fost într-adevăr o implicare substanțială a Ministerului Sănătății și mă bucur de rezultatele pe care le vedem cu toții, acum. Cred că am reușit să recuperăm 10-15 ani din ceea ce trebuia recuperat în acest domeniu al infrastructurii sanitare.
Cel mai important lucru este sa avem grijă de pacienții noștri, să recâștigăm încrederea pacienților, pentru că tot efortul depus de Ministerul Sănătății a fost făcut pentru binele, comfortul și sănătatea celor care au nevoie de tratamente medicale”.
a spus Cseke Attila care a vizitat și bolnavii din saloanele Spitalului Județean.
Pe ce s-au dus cele 13 milioane de lei
Ambulatoriului Integrat de la Maternitatea Oradea are o suprafață totală de 1850 de metri pătrați și un numar de 78 de incaperi.
Lucrarile efectuate au constat in constructii de rezistenta, constructii demolari, constructii arhitectura (recompartimentari), instalatii electrice, instalatii sanitare, instalatii incalzire, instalatii climatizare, racord canal menaj, instalatii electrice semnalizare incendiu, instalatii telefon, retea interna baza de date, instalatii electrice supraveghere video, utilaje – ascensor, dotari ambulator si instalatie alimentare cu oxigen.
Lucrarile au inceput in luna noiembrie 2010 si au fost executate de S.C. Constructorul Salard SRL in asociere cu SC Medika H&S Impex SRL. Valoarea contractului pentru aceste lucrari a fost de 3,58 milioane lei, din care cea mai mare parte a fost suportata de Ministerul Sanatatii.
După efectuarea lucrărilor, structura cabinetelor medicale in Ambulatoriul Integrat se prezinta astfel: la parter se afla registratura, cabinetul de neonatologie (oftalmologie, consultatii neonatologice), Cabinetul de obstetrica (consultatii obstetrica, ecografii, punct de recoltare, Cabinetul de planing familial, Scoala Mamei, Radiologie). La etajul ambulatoriului se afla sectia de ginecologie – unde pacientele pot beneficia de consultatii ginecologice, investigatii ginecologice, mici interventii si recuperare in urma acestor interventii (recuperare I si recuperare II).
A doua lucrare importanta inaugurata astazi, este cea de la etajul VIII al Stationar I din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, etaj care gazduieste atat Clinica de Medicina Interna II si Diabetologie cat si Clinica de Neurologie.
In ceea ce priveste numarul de paturi, Clinica de Medicina Interna II si Diabetologie are 40 de paturi (15 pentru diabetologie si 25 pentru medicina interna) iar Clinica de Neurologie are 26 de paturi.
Efectuarea acestor lucrari era mai mult decat necesara, avand in vedere ca la acest spatiu nu s-au mai facut investitii majore din anul 1985. Lucrarile la etajul VIII al Stationarului I au durat puțin peste o lună și au fost executate de S.C Herald Com Impex SRL.
În urma lucrărilor fiecare salon a fost dotat cu baie proprie, a fost instalat un sistem audio (prin care sunt chemate cadrele medicale) si fiecare pat este dotat acum cu instalatie de oxigen.
Valoarea totala a contractelor subsecvente (care au ca obiect lucarile efectaute la toate cele 8 etaje ale Stationarului I, plus coloana de oxigen) este de 9,38 milioane lei, din care cea mai mare parte a fost suportata de Ministerul Sanatatii – 5,59 milioane lei.
Ce frumos ca au facut asta! Ar trebui sa reabiliteze toate spitalele din toate judetele, in fond mergem acolo pentru sanatatea noastra nu pentru a ne imbolnavi.