Pentru eficientizarea sistemului local de învățământ Primăria Oradea a decis să comaseze mai multe grădinițe, școli și licee reducând rețeaua școlară de la 66 de unităţi (28 de grădiniţe, 12 şcoli şi 26 de licee) la 45 de unităţi de învăţământ (9 grădiniţe, 11 şcoli şi 25 de licee).
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a prezentat luni, 9 ianuarie 2012, în cadrul unei conferinţe de presă noua reţea şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Oradea pentru anul şcolar 2012 -2013.
„În acest moment înregistrăm în învăţământ un deficit la două mari categorii de cheltuieli: la fondul de salarii destinate profesorilor şi la cheltuielile cu utilităţile.
Cât timp primim bani doar în conformitate cu costul standard, trebuie să avem grijă de aceşti bani.
Toate şcolile la care a fost constatat un deficit mai mare de 20% au fost propuse pentru comasări sau fuziuni.
Astfel, vor fi situaţii unde se va impune reducerea numărul de clase, dar totodată, vor fi reduse şi posturile în plus.
Aceasta este o etapă necesară pentru a putea realiza plata salariilor, fiind de asemenea un pas necesar pentru a construi o reţea şcolară calitativă”
a spus primarul Ilie Bolojan.
Comasare prin absorbție
Metoda propusă pentru reorganizarea reţelei şcolare este comasarea prin absorbţie, caz în care una sau mai multe unităţi cu personalitate juridică îşi pierd calitatea prin unirea cu o altă unitate cu personalitate juridică.
În acest moment, reţeaua şcolară cuprinde 66 de unităţi, însemnând 28 de grădiniţe, 12 şcoli şi 26 de licee. Propunerea înaintată de Inspectoratul Şcolar municipalităţii şi care a fost votată azi în şedinţă de Consiliu Local este următoarea: 45 de unităţi de învăţământ, cuprinzând 9 grădiniţe, 11 şcoli şi 25 de licee.
„Există în prezent clase cu un număr destul de mic de elevi. Nu e acelaşi lucru să avem, de exemplu, la un liceu, 4 clase cu câte 20 de copii fiecare, când putem avea 3 clase cu câte 30 de elevi.
Lucrurile diferă din punct de vedere al eficienţei. În astfel de situaţii, Inspectoratul Şcolar este cel care trebuie să gândească soluţiile corecte”
a mai spus primarul Ilie Bolojan.
Clase zero la nivelul grădinițelor
Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea a vorbit despre principiile care au stat la baza noii reţele şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din Oradea.
„Finanţarea învăţâmântului se realizează prin costul standard. Noi am avut în vedere unităţile de învăţământ, care nu au reuşit să se încadreze în costul standard.
Am urmărit absorbţia acestora într-o unitate şcolară mai mare, care să le permită încadrarea în acest cost. În ceea ce priveşte clasa zero, premergătoare clasei I, s-a stabilitt ca acele şcoli, care au arondate grădiniţe, să îşi poată organiza clasele zero la nivelul grădiniţelor”
a spus Eduard Florea, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea.
Astfel, toate grădiniţele care au mai puţin de 8 clase vor fi arondate la şcoli.
Foarte interesanta opinia lui Bolojan cu privire la invatamant „Există în prezent clase cu un număr destul de mic de elevi. Nu e acelaşi lucru să avem, de exemplu, la un liceu, 4 clase cu câte 20 de copii fiecare, când putem avea 3 clase cu câte 30 de elevi.”. Se vede ca are studii de specialitate in domeniu (pedagogie)..sa incerce el sa predea la 30 de elevi de liceu…orice materie isi alege el…dupa ce ca elevii stau in medie 8 ore pe zi la scoala…daca sunt si treizeci intr-o clasa ..e nemaipomenit. Respecta toate principiile pedagogiei..chiar si cine nu e de meserie stie ca numarul optim de elevi intr-o clasa care se doreste a functiona la standarde de peerformanta se situeaza intre 16-24(maxim). sunt convins ca reformarea invatamantului oradean va fi un real succes. Macar de ar beneficia si un membru al familiei de noua reforma.