Universitatea din Oradea implementează în perioada 16 septembrie 2010 – 15 septembrie 2013 un proiect finanţat prin „Programul de cooperare UE – Canada”, prin intermediul căruia 10 studenți ai instituției vor beneficia de câte o bursă peste ocean.
Proiectul este parte a domeniului „Parteneriate Transatlantice de Schimb”, și are titlul „Trans-Atlantic Network Established for Converting Brownfields Into Community Assets”.
Este finanţat prin „Programul de cooperare UE-Canada”, derulat de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency – EACEA), Bruxelles, Belgia şi reprezintă un parteneriat transatlantic între două universităţi europene Universitatea din Oradea şi Universitatea din Antile şi Guyana, Martinica, Franţa şi două universităţi canadiene, Universitatea din Ottawa şi Universitatea din Moncton.
Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, prin Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului este liderul european al proiectului.
Managerii proiectului sunt profesorul universitar doctor Alexandru Ilieş, din partea Universităţii din Oradea şi profesor doctor Huhua Cao din partea Universităţii din Ottawa.
Membrii echipei de proiect din partea Universităţii din Oradea sunt Profesorul universitar doctor Alexandru Ilieş, Conferențiar universitar doctor Dorina Camelia Ilieş, asistent universitar Vasile Grama şi doctorand Cezar Morar.
Proiectul, în valoare totală de 138 de mii de euro, oferă sprijin financiar pentru mobilităţi comune care vizează schimburi de studenţi şi cadre didactice între universităţile participante, precum şi dezvoltarea în parteneriat a unor programe de cercetare din domeniul reconversiei terenurilor industriale dezafectate („brownfield sites”).
Doar cei mai buni
Universitatea din Oradea are alocate în acest proiect 10 burse. Studenții care vor fi selectați vor primi o bursă în valoare de o mie de euro pe lună, care le va acoperi în mare parte costurile de cazare şi trai.
În plus, aceștia vor fi scutiți de taxele de școlarizare și vor primi câte o mie de euro pentru costuri de deplasare (călătorie și viză). Participanții trebuie însă să îndeplinească câteva condiții de bază: să aibă cetăţenia româna, să fie student la o instituţie de învăţământ superior, fie la ciclul de licenţă, fie la masterat.
De asemenea, pentru a participa la programul Europa-Canada de mobilităţi studenţeşti doritorii trebuie să promoveze un test de limbă straină, engleză sau franceză. Studenții trebuie să aibă rezultate bune și să prezinte o scrisoare de iontenție plus un cv consistent.
Mobilităţile în Canada încep pe 2 septembrie 2012, 3 ianuarie 2013 şi 4 aprilie 2013. Locurile de desfăşurare a mobilităţilor sunt Universitatea din Ottawa, Provincia Ontario şi Universitatea din Moncton, Provincia New Brunswick.