Pentru că, deși vecinii maghiari sunt doar la o aruncătură de băț, nu există date precise privind fluxul de transport între Oradea și Debrecen și nici un sistem de transport integrat, Zona Metropolitană Oradea a inițiat un proiect pentru rezolvarea acestor deficiențe, urmând ca el să aduceă beneficii atât bihorenilor cât și cetățenilor maghiari.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Planificarea unui sistem de transport cu impact transfrontalier la nivelul polilor urbani Oradea și Debrecen”.
Punctul de plecare al acestui proiect rezidă în lipsa unor date precise cu privire la mobilitatea cetăţenilor, existența unei repartizări modale dezechilibrate, circulaţia excesiv direcţionată de-a lungul principalelor artere, concentrarea activităţilor şi extinderea urbană care au cauzat apariţia unei mobilităţi „forţate” precum şi inexistenţa unei reţele integrate de transport metropolitan la nivelul celor două aglomerări urbane.
Acest proiect este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi are ca Obiectiv general dezvoltarea sistemelor locale de transport la nivelul polilor urbani Oradea şi Debrecen în vederea creării unui sistem de transport cu impact transfrontalier.
Analiză și planificare pentru traficul și viitoarea relație Oradea – Debrecen
.
Obiectivul specific se referă la crearea unui cadru de analiză şi planificare pentru dezvoltarea unui sistem de transport cu impact transfrontalier.
În cadrul proiectului se vor realiza două Studii de Mobilitate (2) ce vor include numărarea şi analiza traficului în oraşele Oradea şi Debrecen, inventarierea şi analiza mobilităţii pasagerilor pe reţelele de transport public local, analiza facilităţilor de parking, piste ciclabile şi zone pietonale, ale aspectelor de siguranţă în circulaţie, accesibilitate şi mediu.
De asemenea, vor fi colectate şi analizate date cu privire la integrarea transportului extern în cel local. Vor fi luate în calcul extinderea sistemelor de transport publice locale la nivel metropolitan şi transfrontalier, pe baza analizelor cost-beneficiu pe fiecare traseu în parte, posibilitatea de dezvoltare a unor noi căi de transport, construcţia unor puncte intermodale intre autobuze şi tramvaie, regândirea și elaborarea strategiei de transformare și reconstrucţie a infrastructurii de transport în vederea îmbunătăţirii fluxului de trafic.
Bugetul total al acestui proiect este de aproape 300 de mii de euro, din care finanţarea UE reprezintă 85%, cofinanţarea de la stat, 10,53 %, iar contribuţia partenerilor 4,47 %.