Institutul de Cardiologie din Timişoara continuă evoluţia într-o zodie bună şi a strâns pentru această lună noi premiere naţionale. De data aceasta este vorba de şcolire şi practică în ceea ce priveşte abordarea minim invazivă a defectelor de valvă mitrală. Adică o problemă ce are o mare incidenţă printre cei care ajung să-şi arate inima (de pe masa de operaţie chirurgilor) va fi tratată cu avarii mai mici pentru pacient (deşi e mai solicitantă pentru medici). Şi să o repetăm: timişorenii vor fi primii care vor oferi acest tip de intervenţie în România!
În 21 martie a avut loc o transmisie live a unei investigaţii şi a unei intervenţii chirugicale din Italia, prin bunăvoinţa prof. dr. Gheorghe Cerin de la Novara. Acesta este în fapt un curs care, de regulă, lasă buzunarele receptorilor mai uşoare cu mult dar a fost oferit gratuit timişorenilor, în virtutea bunelor relaţii care există între specialiştii de aici şi echipa din Italia.
Este vorba despre un curs de chirurgie de reparare a valvei mitrale prin o tehnică minim invazivă, adică nu se mai deschide sternul ci se realizează o incizie mai mică, pe o laterală.
Prof. dr. Marian Gaşpar, cel care a adus în Timişoara ideea de a se trece pe abordare minim invazivă în rezolvarea problemelor de valvă mitrală, spune că acest prim pas înspre bifarea obiectivului său a curs excelent şi a fost extrem de bine primit de participanţii din Timişoara.
“A început la 10, ora României, în sală au fost peste 50 de participanţi – medicii din centru, chirurgi de chirurgie cardiovasculară, anestezisti, cardiologi, medici rezidenţi, studenţi şi persoane din administraţie – a fost şi managerul nostru, ec. Ranko Szuhanek.
Au fost invitaţi şi colegi de la recuperare, de la Municipal, plus a fost şi stafful tehnic ce a asigurat transmisiunea, un inginer pe soft, computere. Totul a decurs bine, imaginea a fost de calitate, sunetul, transmisia, tot. Dialogurile noastre interactive au deschis lucrarile conferinţei, au prezentat anatomia, fiziologia valvei mitrale şi apoi s-a trecut la intervenţie.
După ce au prezentat aceste lucruri şi prof. dr. Gelu Cerin a făcut ecografia, au trecut în sala de operaţie unde era pregătită bolnava cu o regurgitare mitrală (N.n: – refluxul anormal al sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng) şi au operat-o pe minim invaziv.
În timpul operaţiei am discutat, i-am întrebat de ce pun tipul acela de inele, ce preferă, care sunt tipurile de materiale folosite de ei, canule, tot – doar ştiam toti paşii. Şi a tinut până pe la 3 pm, când s-a terminat operaţia, apoi s-au adunat toţi pentru o discuţie de tras concluzii.”
De la mai vechi la nou
Cum prof. dr. Marian Gaşpar a încurajat de ani de zile dialogul cu reprezentanţii media şi cum a avut mereu amabilitatea de a explica paşii profesionali pe care îi face, atât personal cât şi instituţia, clinica de cardiologie pe care o conduce la Timişoara (ceea ce, de o vreme, se suprapune cu un efect evident benefic pentru Institutul de Cardiologie din Timişoara), şi de data aceasta a acceptat să prezinte practic diferenţele dintre cele două tipuri de intervenţii pe care le va putea, din această lună, aborda la Timişoara.
Astfel, acum o săptămână l-am însoţit în blocul operator, prilej cu care ne-a explicat, împreună cu invitatul său, prof. dr. Gunther Laufer din Austria, despre abordarea clasică a defectelor valvei mitrale, urmând să participăm, în zilele de la finele lunii, la continuarea demonstraţiei.
Astfel, în timpul lucrului “pe modă veche”, pe când ne explica atât problemele cât şi varianta de abordare ce tocmai avea loc sub ochii noştri, profesorul Gaşpar ne-a răspuns şi la întrebări privind incidenţa defectelor valvei mitrale în operatii pe inimă care se fac în Timişoara.
“Noi facem 850 pe an, de cord deschis – valve sunt vreo 330, aorte şi mitrale, am zis că în primul an de am face cam 100 de proceduri pe minim invaziv ar fi bine (aorte şi mitrale) – sunt totuşi proceduri scumpe, sunt canule speciale pe care le foloseşti aici. Tăietura este mai mică, vindecarea are loc mai repede. Se transferă durerea pacientului la chirurg – chirurgul se chinuie mai mult. E consacrată zicătoarea asta.”
Prof. dr. Alberto Repossini, alături de timişoreni
De azi, prof. dr. Marian Gaşpar operează alături de prof. dr. Alberto Repossini, din Brescia, Italia. Acesta este un prieten al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară pe care o conduce prof. dr. Marian Gaşpar, el participând şi la aniversarea din toamnă a unui eveniment important în istoria Institutului de Chirurgie Cardiovasculară din Timişoara, şi anume la marcarea a 20 de ani de chirurgie pe cord deschis aici.
În zilele în care cei doi chirurgi vor lucra împreună la Timişoara (28, 29 şi 30 martie), pacienţii operaţi vor primi valve ce costă 800 de euro şi sunt plătite de către spital. De asemenea, ei vor pleca acasă cu o incizie de doar şapte cm în piept, în loc de tăieturi de peste 15 cm care erau folosite până acum.
Această procedură va fi folosită în continuare de specialiştii timişoreni, şi după plecarea prof. dr. Alberto Repossini, prof. dr. Marian Gaşpar considerând că echipa sa este pregătită să treacă la “foc continuu”.
Vom reveni cu amănunte.