Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a făcut miercuri, 25 aprilie, o sinteză a bilanţului guvernării locale în perioada 2008 -2012. Edilul a vorbit despre dificultatea de a dezvolta municipiul pe timp de criză, despre „ordinea” făcută la Primărie, despre cimitirele transformate în parcuri, podurile construite, descentralizarea spitalelor și atragerea banilor europeni.
Primarul a prezentat în cadrul conferinţei de presă rezultatele celor patru ani de mandat în Primăria Oradea.
„Tot ceea ce s-a făcut bine sau rău în acest mandat, este meritul acestei echipe, dar şi responsabilitatea ei.
Mulţumesc tuturor colegilor din Primărie, începând de la fata de la poartă care te salută respectuos atunci când intri în Primăria Oradea şi până la ultimul director din instituţie”
a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinţei de presă.
Nu am ales să facem ceea ce dă bine, ci ceea ce trebuie!
Mandatul 2008 – 2012 a fost descris de primarul Ilie Bolojan ca fiind un ciclu electoral, care s-a derulat într-un context nu foarte favorabil. Ţara a trecut printr-o criză economică, care a dus la reducerea investiţiilor în România.
În acest timp au fost luate o serie de măsuri guvernamentale, printre care şi eliminarea subvenţiilor la încălzire, iar acest lucru a avut efecte directe asupra cetăţeanului.Totodată, impozitul pe salarii a fost redus de două ori, afectând veniturile bugetului local.
„A fost un mandat dificil faţă de cel anterior, dar şi de alte mandate derulate în alte oraşe ale ţării. Diferenţa constă în faptul, că noi am încercat să guvernăm într-un alt mod. Am încercat să facem ordine în Primăria Oradea şi în oraş.
Vă rog să va amintiţi cum stăteau lucrurile în domeniul taximetriei acum patru ani, şi cum stau acum, cum se derula atunci procesul de repartizare a spaţiilor, modul şi criteriile după care se extindeau atunci utilităţile. Nu a fost uşor să realizăm investiţiile pe care ni le-am propus.
A trebuit să trecem peste opoziţia pe care am întâmpinat-o la anumite proiecte prin care erau deranjaţi anumiţi riverani.
Amintesc aici de construcţia Podului Sovata, de construcţia noului centru pentru relaţii cu publicul din Primăria Oradea, de demolarea garajelor de pe Densușianu ca să putem amemaja locuri de parcare, de investiţiile din zona Universităţii către cartierul Nufărul, care au presupus exproprieri.
Nu se pot face proiecte mari fără un deranj, dar noi nu am ales să facem ceea ce dă bine, ci ceea ce trebuie”
a spus primarul Ilie Bolojan.
Parcuri noi și un sistem spitalicesc mai bun
Dacă la începutul mandatului, cele două cimitire, respectiv Olosig şi Seleuş erau două spaţii acoperite de bălării, fiind folosite ca adăpost de către boschetari, acum, după 4 ani avem 6,5 ha de spaţii cu o cu totul altă destinaţie, aceea de spaţiu verde, parcuri pentru orădeni.
Programul de extindere a spaţiului verde a vizat şi parcul din şanţul Cetăţii, care a fost reabilitat prin fonduri europene, dar şi malurile Crişului Repede, care au fost amenajate în urma parteneriatului încheiat cu Administraţia Bazinală Ape Crişuri.
„Când m-am apucat de lucru ca viceprimar în Primăria Oradea am învăţat că săptămâna de lucru nu are 5 zile. A fost o mare bucurie să lucrez cu oameni profesionişti şi să particip la implementarea unor proiecte mari.
În domeniul sănătăţii s-au făcut lucruri extraordinare. Spitalele se aliniază acum în faţa intereselor comune ale acestui oraş”
a precizat și fostul viceprimar, Gheorghe Carp.
187 de milioane de euro doar din proiecte europene
Prin politica de a reduce a taxelor şi impozitelor pentru companii s-a reuşit atragerea investitorilor în parcul industrial, iar jumătate din acest parc este acum ocupat de firme, care oferă acum peste 1200 de locuri de muncă orădenilor, şi nu numai.
„În acest mandat, administraţia locală a avut şansa de a atrage bani europeni. Resursele financiare contractate de Oradea în comparaţie cu alte oraşe ale ţării sunt foarte mari, 187 de milioane de euro (+TVA), proiecte care urmează să fie implementate.
Oradea este unul din puţinele oraşe din ţară, în care cetăţeanul orădean accesează mai mulţi bani decât plăteşte.
A fost un mandat diferit, în care s-au făcut multe lucruri, multe investiţi, care se puteau face cu mulţi ani în urmă, dar nu s-au făcut: reabilitarea Podului Teodor Neş, centura, proiectele de reabilitare care au vizat spitalele.
După un mandat în care am lucrat mult cu toţii, răsplata este ceea ce am făcut, ceea ce lasă în urmă această echipă.
E plăcut să te oprească un om pe stradă, pentru a-ţi mulţumi că s-a amenajat o parcare, că s-a construit un drum, un pod sau că s-a amenajat un parc”
a încheiat primarul Ilie Bolojan.