Tradiţia concursului de pescuit dedicat jurnaliştilor continuă şi în acest an. „Spinul bihorean”, organizator din acest an al „Cupei Presei la Pescuit Sportiv”, îi provoacă pe presarii bihoreni cu morbul pescuitului în sânge să îşi dispute titlul de cel mai bun presar undiţar.
Cea de a XI-a ediţie a concursului de încins undiţele şi dezmorţit râmele are loc şi în acest an la Complexul „Camelot”, din Husasău de Criş.
Balta e plină ochi de peşti, garantează cei de la „Camelot”, dar singura lor problemă este că sunt acoperiţi cu apă. Aşa că, „Spinul” îi invită pe ziariştii cu pretenţii de pescari să-i scoată la aer sâmbătă, 26 mai.
Prinde şi eliberează!
Acest concurs promovează an de an conceptul european de pescuit sportiv „Prinde şi eliberează!”. „Cupa Presei la Pescuit Sportiv 2012” se va desfăşura într-o singură manşă de pescuit staţionar.
Concursul este individual, iar fiecare redacţie poate fi reprezentată în competiţie de câte doi participanţi. Ora 6:30 va aduce tragerea la sorţi a standurilor competiţionale, iar startul se va da la ora 7:00. După cele 6 ore de pescuială, va urma festivitatea de premiere şi masa festivă.
În concurs pot participa angajaţi ai mass-media locale, indiferent de sex ori categoria de vârstă, iar fiecare concurent poate pescui cu maxim două undiţe. Capturile mai mari de 1,5 kg., vor fi cântărite imediat, iar apoi eliberate. Restul capturilor, depozitate în juvelnic pe durata derulării concursului, vor fi cântărite la finalul competiţiei şi apoi eliberate.
La finalul concursului, câştigătorii vor fi stabiliţi în ordine descrescătoare în funcţie de greutatea totată a peştelui prins. Sunt admise toate capturile, indiferent de specie sau dimensiune, numai juvelnicul să aibă ochiurile suficient de mici ca să nu scape fâţele.
Premii în ustensile şi accesorii pentru pescuit
Peştele cel mai mare va aduce premiul special pentru cea mai mare captură, fiind apoi scos din concurs de la cântărirea finală a restului pradei. Concurentul care a prins cea mai mare captură va participa cu restul peştilor, dacă e cazul, la selecţia pentru premiile I, II şi III.
Fiecare participant va concura individual, redacţiile înscrise având astfel posibilitatea adjudecării mai multor premii. Premiile constau în ustensile şi accesorii pentru pescuit şi momeli. Arbitrajul va fi asigurat de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bihor. Concursul este organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
„Cupa Presei la Pescuit Sportiv” a fost, încă de la prima sa ediţie, o bună ocazie pentru pescarii din presă de a-şi scoate undiţele prăfuite la soare.
Unii, au dat lecţii de înot râmelor, în vreme ce alţii au adunat câte ceva pradă în juvelnic. An după an, şi unii, şi alţii, au prins drag să îşi dispute întâietatea printre jurnaliştii undiţari şi titlul de ăl mai tare pescar din breaslă.
Gaşca celor care dau cu băţu’n baltă s-a completat în fiece an cu nume noi, însă de risipit nu s-a risipit. Motiv pentru care acest concurs are parte, în Florar 2012, de a XI-a sa ediţie. O tradiţie frumoasă care nu ar fi existat fără presarii pescari, cei care au întreţinut-o.
O tradiție de 11 ani
Tradiţia acestui concurs a fost începută în primăvara anului 2000, iar de atunci adună an după an, în fiece lună a lui mai, toată floarea cea vestită din presa bihoreană, pescari şi nepescuitori de peşti deopotrivă.
Ediţia nr. I a concursului, s-a produs în 6 mai 2000, pe lacurile de pescuit sportiv şi de de la Cefa, loc unde „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” a fost organizată până la cea de a V-a ediţie, cea din 2004.
Următoarele trei ediţii s-au derulat la Complexul „Camelot”, bază de agrement şi pescuit sportiv înfiinţată în mai 2005. Cea de a IX-a ediţie a găzduit-o Carpodromul Cetariu, iar de anul trecut încoace „Camelot” a invitat „Spinul” să reînchege colaborarea, o dată cu ediţia aniversară, când concursul a împlinit zece anişori. Şi în acest an, „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” se va derula în aceeaşi locaţie.
Cei mai buni presari pescari de anul trecut la competiţia organizată tot de „Spinul bihorean” au fost: Locul I – Adrian Pirtea (Bihari Napló, 6,74 kg.); Locului II – Lucian Tămăşiloniu (ProTv Oradea, 2,22 kg.) şi Locul III – Ramon Suciu (Mara Magazin, 0,94 kg.).
Premiul Special pentru cea mai mare captură a revenit tot redacţiei Bihari Napló, revendicat de Adrian Pirtea cu un crap de 2,92 kg.