Guvernele se schimbă, problemele rămân, ar spune o persoană care privește cu atenție ce se întâmplă în România. Dacă pe timpul lui Funeriu, banii veneau cu țârâita iar pe vreamea lui Baba, Universitatea din Oradea era considerată „oaie neagră” din orice, acum, când la conducere este interimarul Marian Pop, cifrele de școlarizare întârzie să fie comunicate punând instituția într-o situație dificilă.
Au ma rămas doar câteva săptămâni până când elevii vor termina cu examenul de Bacalaureat și se vor înscrie pentru examenul de admitere la facultate.
Deși calendarul acestor examene este cunoscut la nivel național, reprezentanții Ministerului Educației nu se grăbesc deloc să anunțe cifrele de școlarizare pentru universități, dând peste cap toate planurile acestora.
„Nu s-a întâmplat niciodată ca până la această dată să nu cunoaștem cifra de școlarizare care este atribuită de Ministerul Educației Universității din Oradea.
Fără această cifră, nu putem face o prognoză corectă a bugetului domeniilor Universitatății din Oradea, nu putem elabora statutul de funcții pentru că profesorii nu știu dacă cursul care l-au predat în acest an îl vor mai putea preda și anul viitor”
a spus, într-o conferință de presă, rectorul nou ales al Universității din Oradea, Constantin Bungău.
Taxe actualizate cu inflația
Mai mult reprezetanții instituției susțin că dacă noul Guvern va crește salariile așa cum promite, și taxele la Universitate vor crește.
„Ne propunem să creștem taxele proporțional cu inflația, pentru a menține în echilibru financiar instituția. Pentru că suntem într-un an electoral și noul Guvern îşi propune majorarea salariilor pentru bugetari, probabil cu 8%, vom fi nevoiți să creștem și noi salariile și atunci va trebui să găsim resurse financiare. Putem face acest lucru doar prin creșterea acestor taxe și prin reducerea costurilor”
a spus Constantin Bungău.
Până în prezent a fost mărită doar taxa de înmatriculare de la 80 la 100 de lei. Capacitatea de școlarizare a Universității din Oradea este de 5.533 de locuri pentru studii de licență și 3.038 de locuri pentru masterat.