Spume la gură și de o parte a taberei și de cealaltă. Diversiuni ieftine și manipulări grosolane și într-o tabără și în cealaltă. Lipsă de bun simț, mojicie, jigniri, insulte și sofisme. Cam așa a arătat o campanie electorală într-o țară care se vrea Europeană dar care rămâne, cel puțin din punctul de vedere al clasei politice, la periferia Europei.
Ce mă miră însă în continuare este lipsa de anticipare a „specialiștilor” din politica dâmbovițeană în această campanie electorală. Aici, cred că măcar dintr-un punct de vedere, „nereprezentativul” președinte are dreptate. România este mult mai Europeană decât conducătorii ei. Și nu pentru că a ieșit sau nu a ieșit la vot. Fiecare a avut dreptul să facă ce a crezut el de cuviință, că doar de asta e democrație.
România este mai Europeană pentru că le-a dat cu flit și la unii și la ceilalți. USL-iștilor le-a dat cu flit nemergând la vot pentru a atinge pragul de 50 la sută plus unul, iar PDL-iștilor le-a dat cu flit arătându-le că „preacuratul” conducător nu își merită funcția pe care o ocupă și că sprijinul popular pe care îl invoca ori de câte ori avea posibilitatea, nu mai există sau este mult mai mic.
Nu cred că românii au refuzat să meargă la vot pentru că îl iubesc pe Băsescu, și nici nu cred că dacă ar fi mers toți la vot, Băsescu ar fi rămas în funcție. Ar fi pierdut în mod cert, dar scorul nu ar mai fi fost chiar atât de catastrofal.
Românii nu au mers la vot pentru că s-au scârbit de modul primitiv în care se face politică în România, pentru că au depășit stadiul de „oameni ai cavernei”. Asta, evident, nu înseamnă că cei care au mers la vot sunt „oameni ai cavernei”, ci doar că au stomacul mai tare și mai au încă forța și energia să aleagă ceea ce ei cred că este „răul mai mic”.
„Oameni ai cavernei” sunt cei care i-au chemat la vot sau le-au cerut să stea în casă. Nu așa se face campanie electorală într-o țară care se vrea europeană. Nu mințind cu nerușinare, folosind apelative ca hoț, laș, mincinos, golan etc.
Nu aruncând pe piață diversiuni gen „vila Dante” sau „stenograme USL”, nu punând „lătrăi” care se cred jurnaliști (fie că vorbim de cei „pro”, fie că vorbim de cei „contra”) să mintă și să manipuleze cu nerușinare. Nu așa se face campanie electorală!
Și mai cred încă ceva. Cred că oamenii au refuzat să meargă la vot și din cauza reacțiilor internaționale. Ei știu că România este ultima țară intrată în UE și că este cu mult în spatele celorlalte țări dar știu că pentru a ajunge la nivelul lor trebuie să le urmeze exemplul.
Dacă Europa trage semnale de alarmă și spune că ceva nu este în regulă (ei care în general sunt dezinteresați în ceea ce privește politicul) înseamnă că ceva nu este în regulă.
Pe fondul diversiunilor și manipulărilor din țara noastră, a „politicii cu spume la gură”, pe fondul calomniilor, injuriilor și teatrului ieftin pe care l-au făcut actorii aceștia de mâna a doua, era normal ca românii să caute voci din afară, dezinteresate, voci cu greutate după care să se ghideze.
USL-ul s-a sinucis politic la acest referendum pentru că nu a înțeles că nu se mai poate ca pe timpul lui Năstase. Nu se mai poate violent, cu minciuni și manipulări televizate, nu se mai poate peste noapte.
Chiar dacă și PDL-ul a mințit și manipulat, PDL-ul a făcut-o defensiv, apărându-se (în mod cert, o minciună este o minciună dar în privința percepției, una este când spui o minciună ca să scapi sau să te aperi, alta este când vrei să desființezi un om folosindu-te de minciună).
Și este de neînțeles cum, cu atâția oameni în jur, USL-ul nu a priceput că face din Băsescu o victimă că îi dă argumente pentru a-și consolida campania. Presiuni asupra Curții Constituționale, „rățoieli” la adresa liderilor UE, înscenări ieftine cu sinucideri, mascări penibile a furtului intelectual etc. Cum să câștigi când dai adversarului atât de multe teme de campanie?
Dacă ar fi luat totul la pas, (se putea ajunge la Referendum și pe cale normală, respectând reguli și legi) fără a brusca percepția opiniei publice internaționale, dacă ar fi dus o campanie în care să nu înjure ca la ușa cortului, ar fi câștigat cu siguranță.
Așa, din cauza lor, românii vor fi nevoiți să aștepte până în 2014 pentru a scăpa de Traian Băsescu.
Vasilică, scrii: ”România este mai Europeană pentru că le-a dat cu flit și la unii și la ceilalți.”
Absenţa de la Referendum, de la orice votare, nu are nimic european. Ba chiar e în tradiţia ciobănescului mioritic – ”n-are niciun rost”, ”toţi sunt la fel”, ”ce, altul ar fi mai bun?”, ”mai rău să nu fie!”, ”nu putem schimba nimic” etc.
Mai scrii: ”Dacă Europa trage semnale de alarmă și spune că ceva nu este în regulă (ei care în general sunt dezinteresați în ceea ce privește politicul) înseamnă că ceva nu este în regulă.”
Pentru liderii UE este ceva în neregulă, pentru că au destule probleme şi nu mai vor alte bătăi de cap. Le ajung Grecia, Spania… La ordonanţele de urgenţă fără număr ale lui Boc, la modificarea Referendumului pentru demiterea preşedintelui (varianta lui Băsescu) nu au avut nimic de comentat. Nici alea nu aveau nimic de-a face cu principiile şi valorile europene.
Salut Mircea
În multe țări din Europa atunci cand votul este cu cvorum cei care nu au fost la vot se consideră că au votat NU. Nu o spun eu, a spus-o chiar Miron Mitrea la o emisiune pe un post TV. Din punctul meu de vedere este greșit să compari un referendum în care se decide dacă cineva rămâne sau nu, cu un scrutin normal în care alegi cine să rămână. În plus, știm amândoi că românul este comod și dacă poate să voteze stând acasă, alege mai repede varianta asta. Evident, este o greșeală să consideri că toți cei care nu au mers la vot au votat NU, dar nici să îi scoți din calcul (atunci când este vorba de vot cu cvorum) nu este corect.
Sunt de acord cu al doilea argument al tău, și anume că Europei îi convine să fie liniște pentru că are destule probleme. Ba chiar aș putea să duc și mai departe argumentația și să spun că îi convine ca noi, alături de alții, care au luat măsuri drastice împotriva propriului popor, să plătim găurile făcute de cei care stau „la cafele”, dar nu cred că asta echivalează cu „NU SUNT PROBLEME”. Ordonanțele de Guvern sunt niște aberații pentru că suspendă dreptul de legiferare al parlamentului (acolo unde sunt oamenii pe care noi i-am trimis să ne reprezinte) dar, deși sunt amendabile nu sunt la fel de grave ca îngrădirea sau limitarea drepturilor Curții Constituționale. Mă rog, asta este părerea mea și, cred eu, cauza pentru care liderii europeni nu i-au sărit și lui Boc în cap (deși, sunt de acord cu tine că ar fi trebuit să o facă)
În altă ordine de idei cred că modul în care s-a acționat, pripeala și violența cu care au încercat să îl dea jos pe Băsescu le-a adus prejudicii mari de imagine. Prejudicii care au dus la acest rezultat. Puteau sa îl dea lejer jos pe Băsescu dacă o făceau altfel. Dura mai mult, dar era mai sigur!
În ceea ce priveste acest material, eu mi-am pus intrebarea „De ce nu au ieșit oamenii la vot” și am incercat să găsesc un rapuns. Că am sau nu am dreptate, asta vor decide cei care îl vor citi.