Primăria Oradea va continua un proiect început în 1950 care, ulterior, a fost abandonat. Este vorba de intubarea pârâului Paris, o lucrare care va anula riscul poluării Crișului Repede cu dejecții și care va fi efectuată printr-un parteneriat cu Administraţia Bazinală de Ape Crişuri.
Primarul Ilie Bolojan a prezentat luni în cadrul unei conferinţe de presă detaliile proiectului care reglemenează încheierea unei asocieri între Municipiul Oradea şi Administraţia Bazinală Ape Crişuri în vederea intubării Pârâului Paris.
În deschiderea conferinţei, primarul Ilie Bolojan a precizat:
„Mulţumesc conducerii Administraţie Bazinale Ape Crişuri, d-lui Pasztor Sandor pentru că a facilitat încheierea acestui parteneriat. Pârâul Paris prezintă probeme pentru municipalitate de ani buni.
Datorită diferenţei de nivel, el a fost mereu o sursă de poluare a apelor Crişului Repede prin evacuările masive de ape uzuale de la imobilele situate pe ambele maluri ale pârâului”.
Lucrarea de intubare se va realiza de către Administraţia Bazinală, urmând ca în paralel S.C. Compania de Apă S.A. să asigure lucrările aferente canalizării menajere şi pluviale.
„În anii 1950 s-a încercat rezolvarea problemelor create de aceste pârâu – afluet al Crişului Repede printr-o intubare parţială, dar apoi lucrările au fost abandonate.
Acum am încercat realizarea unui proiect care să îmbunătăţească factorii de mediu.
Momentan ministerul a aprobat caietul tehnic. Sperăm ca în primăvară să putem începe lucrarea”
a spus directorul Pasztor Sandor.
Intubare sau numai CANALIZARE ? Constat ca cei chemati sa raspunda acuzatiilor aduse legat de evidenta faptica a celor sesizate,nu pomenesc nimic de proiectul de intubare ci doar de” extindere retea de canalizare”,”reabilitare retele de canalizare” .Oare de ce ? Intubarea nu inseamna cumva, ca ar trebui sa puna lacat institutiilor pe care le reprezinta (ABA Crisuri,Compania de Apa Canal, Garda de Mediu,Agentia de Protectie a Mediului- pentru ca si-ar pierde menirea) si sa plece acasa ?.INTUBAREA-solutie de compromis,aleasa de Bolojan si Pasztor pentru a primii finantare europeana insa care nu va rezolva ci ascunde sursele de poluare.Unde sunt banii alocati an de an din bugetul Primariei Oradea pentru DEPOLUAREA PARAULUI PARIS?
Spitalul Judetean – principalul poluator,din 30.09.2014 fara aviz de mediu !
Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea in urma sesizarii referitoare la evacuarea apelor menajere in paraul Paris i s-a revocat autorizatia de mediu conf.Ord.1798/2007 al MMDD.Domnule Bolojan ,ati cunoscut aceasta situatie,totusi ati considerat oportun,conform constiintei Dvs. sa-i acuzati pe cei cativa proprietari de imobile care au locatia pe albia paraului si nu sunt bransati la reteaua de canalizare(zona tarifara de impozitare A ).Nu va interesat cati dintre acestia au fose septice!De ce nu au fost bransati pana acum ? Ati profitat de pozitia celui mai tare……in tot acest timp Spitalul Judetean deverseaza la greu apa menajera cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati,cu risc maxim de ai imbolnavi pe totii oradenii prin deversarea din paraul Paris in Crisul Repede.Nu v-a interesat aceasta investitie pentru ca ,ea in sine nu este prea vizibila deci lauri si aprecieri mai putine .
Pasztor Sandor, secretar de stat in Ministerul Mediului, anunta ca s-au deblocat proiectele hidrotehnice pentru Bihor printr-o minciuna (conceputa in tandem cu Primarul Oradiei,Ilie Bolojan) soptita la urechea moderatorului Haragos in emisiunea „Vocile Bihorului” din data de 22.10.2014 la Digi24Oradea, avand ca partener in studio pe Dna Lucia Varga.Minciuni ordinare ????PSD-iste spune Dl.Bolojan.Dar ce faceti dvs.D-le Bolojan cum se cheama ?
Legalitatea proiectului de INTUBARE a paraului Paris va fi verificata de Curtea Europeana de Conturi
Proiectul de INTUBARE a paraului Paris propus spre finantare din Fonduri de Coeziune de catre ABA Crisuri prin Dl.Pasztor Sandor in tandem cu Primarul Bolojan nu se motiveaza ,fapt pentru care voi inainta o solicitare de verificare catre Curtea Europeană de Conturi 12, rue Alcide De Gasperi L-1615 Luxembourg Luxembourg Tel: +352 4398 1 Fax: +352 4393 42 .Curtea Europeană de Conturi verifică modul în care sunt administrate fondurile europene. Rolul său este acela de a îmbunătăţi gestiunea financiară a UE şi de a prezenta rapoarte cu privire la folosirea banilor publici. A fost înfiinţată în 1975 şi are sediul la Luxemburg. Pentru a le garanta contribuabililor europeni faptul că banii publici sunt cheltuiţi în mod eficient, Curtea de Conturi este abilitată să verifice (să auditeze) orice persoană sau organizaţie care gestionează fonduri europene. În acest scop, efectuează frecvent controale pe teren. Concluziile sale scrise sunt incluse în rapoarte adresate Comisiei Europene şi guvernelor statelor membre. În cazul în care descoperă fraude sau nereguli, auditorii săi informează Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF).Una dintre cele mai importante sarcini ale Curţii de Conturi este să înainteze Parlamentului European şi Consiliului un raport anual privind exerciţiul financiar anterior („descărcarea anuală de gestiune”). Parlamentul examinează minuţios raportul Curţii înainte de a decide dacă aprobă sau nu modul în care Comisia a gestionat bugetul. De asemenea, Curtea trebuie să formuleze un aviz privind legislaţia financiară a UE şi posibilităţile de combatere a fraudei.Auditorii Curţii de Conturi efectuează frecvent controale în instituţiile UE, în statele membre şi în ţările care primesc ajutoare europene. Activitatea Curţii vizează, în principal, fondurile de care răspunde Comisia Europeană