În cursul acestei săptămâni Primăria Municipiului Oradea a primit înștiintarea oficială referitoare la selectarea pentru finanțare a două proiecte care au fost depuse în luna ianuarie 2012, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria. Cele două proiecte au o valoare cumulată de peste 4,3 milioane de euro, din care aproape 2 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile.
Primul proiect câștigat se referă la „Dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanţă a blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale”.
Acesta are ca obiective: realizarea unui bloc operator în Oradea, achiziția de echipamente medicale pentru partenerul maghiar și diferite activităţi menite să faciliteze transferul de „know-how” în domeniul medical între Spitalul Municipal Gavril Curteanu şi Universitatea Debrecen.
În ceea ce privește construcția blocului operator conform proiectului acesta va avea spaţii medicale (sală operații ortopedie, 3 săli operații generale), spaţii gospodăreşti, spaţii control şi filtrare accese și spaţiile tehnice pentru instalaţiile aferente blocului operator.
Proiectul are o valoare de 2,22 de milioane de euro dintre care 1,97 de milioane sunt fonduri nerambursabile. Din acești bani, 1,66 de milioane vor reveni Spitalului din Oradea și 559 de mii de euro Clinicii din Debrețin.
Dotare pe bani europeni și la Spitalul Județean
Cel de-al doilea proiect câștigat privește „Dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanţă a blocurilor operatorii de la Spitalul Județean Bihor în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale”.
Proiectul a fost câștgat în urma unui parteneriat între Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Debrecen, în cadrul lui urmând a se realiza un Bloc Operator (sală operații urgențe, sală operație chirurgie plastică și reparatorie, sală neurochirurgie și oftalmologie, sală chirurgie generală I și II, sală operație ORL și BMF, sală operații ortopedie, completare cu echipamente sală operaţii cardio-vasculare, filtre sanitare – vestiar negru cu grup sanitar pentru personal separat pe sexe, filtre sanitare – vestiar alb pentru personal separat pe sexe și încăperi pentru : rufe curate, rufe murdare, boxe curăţenie, camere personal) și reabilitarea spațiilor existente cu aducerea lor la standarde și normativele.
Proiectul mai prevede creearea fluxurilor pentru medici, personal bloc operator și al pacienților și dotarea Universității și a Clinicii din Debrețin cu echipament medical-informatic.
Și valoarea acestui proiect este de aproximativ 2 milioane de euro, din care 1,87 de milioane reprezintă fonduri nerambursabile.
Aproape 1,50 de milioane de euro vor reveni Spitalului din Oradea în timp ce Clinicii din Debrețin îi vor reveni 545 de mii de euro.