Spitalul Judeţean din Oradea începe să aibă un aer din ce în ce mai european. După ce s-a achiziţionat aparatură medicală de ultimă generaţie printr-un proiect transfrontalier, atât Maternitatea cât şi clădirea centrală a unităţii medicale au intrat în reparaţii capitale. În paralel cu acestea, la Judeţean se lucrează la un proiect de amplasare a unui heliport pe acoperişul clădirii şi la dezvoltarea informatică a comunicării cu rudele pacienţilor.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Gheorghe Carp a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă care a avut loc pe teren, stadiul lucrărilor la corpul central al Clinicii de Obstetrică Ginecologie (Maternitatea) și la Spitalul Județean, lucrări a căror valoare depăşeşte 15 milioane de lei.
Maternitatea va fi amenajată la standarde europene prin intermediul unui Proiect de Reformă a Sectorului Sanitar, finanțat cu aproape 7 milioane lei din acorduri de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).
În prezent se desfăşoară lucrări la corpul central al Clinicii de Obstetrică Ginecologie, etajele I și II. Lucrările au început în vara acestui an și, deşi ele trebuie finalizate într-un an de zile, managerul Gheorghe Carp spune că
„se fac eforturi și se dorește ca aceste lucrări să fie finalizate în termen de 7 luni, respectiv până în luna decembrie a acestui an”.
În ceea ce privește stadiul amenajărilor la cele două etaje, managerul Gheorghe Carp a spus că deocamdată s-au făcut lucrări de demolare şi recompartimentare, s-au schimbat instalațiile de canalizare menajeră, pluvială, dar și instalațiile de încălzire, inclusiv coloanele din subsol și racordurile.
„Aproximăm că vom putea amenaja aici circa 60 de saloane, la care se mai adaugă săli de tratament și încăperi anexe obligatorii, toate destinate mamei și copilului nou născut.
Intenția noastră este să facem o recompartimentare a acestei unități sanitare, astfel încât să intrăm și cu acest spital în normalitate”
a explicat Carp.
Banii primiţi de la BIRD şi BEI au fost însoţiţi de indicaţii clare cu privire la standardele noii contrucţii.
„Nimic nu se face la întâmplare. Lucrăm cu un arhitect specializat în amenajarea și compartimentarea unităților medicale la cele mai înalte standarde europene.
Astfel, inclusiv dimensiunea ușilor de intrare în saloane este una impusă”
a mai spus Carp.
Tot în cadrul proiectului se va realiza și anveloparea clădirii în scopul termoizolării acesteia.
„Acest lucru, împreună cu renunțarea la clădirea în care funcționează în momentul de față ginecologia, ne va aduce o scădere cu 50% a cheltuielilor de funcţionare”
a spus managerul Gheorghe Carp.
Sediul central al spitalului în renovare
La Spitalul Judeţean se desfăşoară în paralel două lucrări foarte importante. Reparații capitale la corpul B al clădirii, un contract cu o valoare de 6,76 milioane lei şi reparații la instalațiile electrice și la ascensoare, în valoare de 1.62 milioane lei.
În acest moment, Spitalul Judeţean are trei lifturi funcționale, aflându-se în curs de construcție încă două lifturi ultra-moderne.
„Unul din aceste lifturi va fi destinat Unității de Primiri-Urgențe, legate de Secția de Terapie Intensivă, iar celălalt va fi destinat exclusiv transportului pacienților pe targă”
a spus managerul Gheorghe Carp.
Dacă la etajul I al corpului B a fost amenajat un vestiar modern destinat cadrelor sanitare, la etajul II – în locul secției de urologie, se va amenaja secția de gastroenterologie.
„Dorim ca aici să instituim o gardă pentru endoscopia intervențională pentru a putea rezolva endoscopic, în mod rapid, cazurile de hemoragii interne.
Estimăm că în trei săptămâni lucrările la acest etaj vor fi gata”
a precizat managerul Carp.
Etajul III al corpului B va fi destinat sălii de chirurgie cardiovasculară/coronarieni. Spațiul va fi dotat cu 4 paturi pentru cardiologie intervențională „high tech”, două încăperi mari, prevăzute cu angiografe şi săli de operație.
Etajul IV, unde funcționa secția de terapie intensivă, va fi destinat blocului central operator prevăzut cu flux de aer laminar, care va cuprinde aprox 10 săli de operație.