Vineri, la Hotelul Continental a avut loc cea de-a cincea ediţie a unui simpozion ştiinţific internaţional la care profesori din România şi Ungaria au prezentat peste 193 de lucrări ştiinţifice din domenii precum agricultură, horticultură, zootehnie, silvicultură, ingineria mediului, ştiinţa şi tehnologia alimentelor sau agroturism.
În deschiderea simpozionului „Factori De Risc Pentru Mediul Înconjurător şi Siguranţă Alimentară”, care avut loc la ora 10.00 au vorbit atât reprezentanţi ai gazdelor cât şi cei mai importanţi dintre invitaţi. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău a făcut o scurtă prezentare a instituţiei, la fel ca şi reprezentantul Senatului Universităţii, Lia Maria Pop.
„Există o colaborare fructuasă între Universitatea din Debrecen şi cea din Oradea, în ultimii ani participând împreună în 10 proiecte importante pentru dezvoltarea zonei.
Am avut numeroase schimburi de studenţi şi am publicat împreună rezultatele multor cercetări ştiinţifice”
a spus Katai Janos fost decan la Universitatea din Debrecen.
În plenul simpozionului au prezentat lucrări ştiinţifice prof univ dr. Ing. Katai Janos de la Universitatea din Debrecen, prof.univ.dr.ing Mathe Endre de la Institutul de Cercetări Agricole şi Moleculare de la Nyieregzhaza, prof.univ.dr.ing Emilian Merce de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, prof.univ.dr.ing Ioan Dona de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi prof.univ.dr.ing Cornel Domuţa de la Universitatea din Oradea.
Lucrările au avut în vedere importanţa microrganismelor din sol într-un sistem de agricultură durabilă, subzistenţa şi semisubzistenţa fermelor din România, necesitatea modernizării structurilor sociale din satele româneşti şi rezultatele celor 45 de ani de cercetări în domeniul irigării culturilor din Câmpia Crişurilor.
Oral sau sub formă de postere au mai fost prezentate lucrări din Agricultură, Horticultură, Zootehnie, Silvicultură, Ingineria Mediului, Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor sau Agroturism.
Simpozionul a fost organizat în colaborare cu universităţile din Debrecen şi Szeged şi Universitatea de Vest (Ungaria), Institutul de Educaţie din Salonic (Grecia), Universitatea din Leon (Spania), University of S-Hertogenbosch (Olanda), Universitatea „Politehnica” Timişoara şi Societatea Academică de Protecţia Mediului (Romania).
Lucrările prezentate vor fi publicate în cele trei publicaţii ale Facultăţii de Protecţia Mediului.