Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a lansat încă de săptămâna trecută o campanie de prevenire a diabetului. Intitulată „Controlează-ţi diabetul”, campaia s-a desfăşurat atât în stradă, prin intermediul unor corturi în care s-a putut testa gratuit glicemia cât şi în şcoli, unde copiii au putut să afle cum pot preveni diabetul. În afara acestora, s-a mai organizat şi un simpozion ştiinţific şi o conferinţă de presă pe aceeaşi temă.
Prin intermediul campaniei s-a dorit informarea şi educarea publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei diabetului, precum și asupra controlului eficient al diabetului și îmbunătățirea stilului de viață pentru persoanele afectate de această boală.
Ajunsă la a treia ediție, Campania Națională „Controlează-ți Diabetul” a cuprins atât activități destinate publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul medical.
„În judeţul Bihor există 29.523 de persoane cu diabet, dintre care cei mai mulţi au diabet de tip II (27.681). 18.232 de persoane provin din mediul urban şi 11.291 din mediul rural, ceea ce ne face să credem că, de fapt, numărul real al bolnavilor este mai mare, întrucât statisticile în ceea ce priveşte mediul rural nu sunt foarte exacte.
Nici nu pot fi, devreme ce asistenţa medicală este mai precară iar oamenii merg la medic mult mai rar. Diabetul este mai frecvent la femei, 15.940 de cazuri, faţă de 1353 câte au fost diagnostcate la bărbaţi”
a spus prof.univ.dr. Amorim Popa, preşedintele Comisiei de Diabet a Ministerului Sănătăţii, ieri, într-o conferinţă de presă la Primăria Oradea. Alături de el a fost prezentă şi conf.univ.dr Lucia Daina, care a vorbit despre importanţa prevenţiei şi a rolului campaniilor de acest fel.
Tot despre educaţia care începe încă din familie, şi care poate face dierenţa, ştiut fiind că cea mai mare pondere în afecţiunea de diabet o are stilul de viaţă care se formează în familie, a vorbit şi conf.univ.dr. Mihaela Popoviciu.
Statistici şi baloane
În cadrul conferinţei, au fost prezentate şi o serie de statistici la nivelul judeţului, cu privire evoluţia cazurilor noi de diabet zaharat.
„Cu ajutorul arhivelor pe care le-am avut la dispoziţie, am reuşit să întocmim şi o statistică cu privire la cazurile noi de pacienţi cu diabet zaharat, în perioada 1990-2012. Dacă în 1990 în judeţul Bihor existau 211 pacienţi noi, în 2012 există 2.165 de cazuri noi.
Vârful acestora a fost însă atins în 2007 când s-au înregistrat 2.646 de cazuri noi. Partea bună este că din 2009, datorită implicării şi a profesionalismului ridicat al medicilor, numărul de cazuri scade de la an la an (2.593 în 2009, 2.504 în 2010, 2.387 în 2011 şi 2.165 în 2012)”
a mai spus medicul Amorim Popa.
În privința manifestărilor derulate în cadrul campaniei, după ce în zilele de 10 și 11 noiembrie, orădenii și-au putut testa gratuit glicemia și hemoglobina glicozilată la cortul special amenajat pe Strada Republicii, pe 12 și 13 noiembrie s-au făcut videoproiecții educative în mai multe școli din Oradea unde au rulat sfaturi referitoare la prevenția diabetului.
Tot pe 10 noiembrie, nume mari din diabetologia românească au participat la un simpozion științific unde s-au dezbătut problematici ale diabetului zaharat în România și au fost prezentate cele mai noi informații din domeniu.
Pentru a da o mână de ajutor campaniei, ieri, în jurul orei 14:00, în faţa statuii lui Aurel Lazăr (B-dul Republicii, pietonal) a avut loc o acţiune de conştientizare a pericolului pandemiei diabetice în rândul copiilor, constând în lansarea unor baloane colorate. Acţiunea a fost organizată de Lions Club Oradea 22.