O nouă comoară descoperită între zidurile Cetăţii Oradea. Săpăturile arheologice derulate în paralel cu lucrările de reabilitare şi restaurare a monumentului, au scos la iveală o piatră tombală în interiorul capelei gotice, piatră care acoperea un cavou în care se afla mormântul unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad
Piesa a fost descoperită sub zidăria estică a intrării în subsolul Corpului A, viitorul Muzeu al Cetăţii, la 2,5 m adâncime faţă de nivelul actual de călcare, aşezată pe direcţia Est-Vest.
Ea acoperă un cavou construit din cărămizi, situat pe latura nordică a capelei fostei catedrale gotice. Artefactul are 160 cm lungime, 80 cm lăţime şi 25 cm grosime, cântărind aproximativ 750 de kilograme.
Materialul din care este confecţionat este calcarul. Un material relativ comun, care denotă, fără a generaliza însă că, în comparaţie cu celelalte pietre tombale descoperite în Cetatea Oradea, realizate fie din marmură, fie din calcar dar cu o mai bogată ornamentaţie sau simbolistică, deţinătorul avea o mai mică putere economică, dar suficient de serioasă pentru a se putea înmormânta în biserică şi, conform credinţei, de a-şi asigura un loc în „veşnicie”.
Litere gotice greu de dezlegat
Marginea lespedei conţine textul funerar sculptat, el este compus din litere gotice. Deoarece piatra are lungimea redusă, iar literele sunt lungi, sculptorul a folosit frecvent prescurtări, fapt care îngreunează dezlegarea şi citirea textului. Ca urmare a studierii textului specialiştii consideră că mormântul era proprietatea unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad.
„Importanţa pietrei tombale constă în primul rând în descoperirea in situ, în locul, unde a fost aşezată cu aproximativ şase secole în urmă.
De asemenea, un atu în plus, în valoarea ei, este dat de starea de conservare foarte bună în care se află, pentru că de cel puţin 130 de ani nu s-au descoperit pietre tombale întregi în Cetatea Oradea”
a declarat Dr. Dumitru Sim, Manager proiect – coordonator comunicare.
Cercetările datează întreaga capelă şi cavoul din interior în a doua jumătate a secolului al XV-lea, clădirea fiind adosată ulterior la faţada nordică a turnului nord vestic al catedralei, spun specialiştii.
Urmează ca arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu reprezentanţii Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, să cerceteze interiorul cavoului pentru a reconstitui, în măsura în care acest lucru este posibil, elemente din viaţa burghezului Conrad şi, implicit, al vieţii din interiorul Cetăţii Oradea.