50 de copii au fost vineri, 14 decembrie, premiaţi în sala mare a Primăriei Oradea, în cadrul proiectului educațional de promovare a clădirilor istorice din Oradea, „Detectivul Art Nouveau”. Copiii au participat la acest proiect cu diverse lucrări grafice, fotografice, de pictură, care au fost expuse pe holul din fața Sălii „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea.
În deschiderea evenimentului, viceprimarul municipiului Oradea – Mircea Mălan a spus că
„dacă ne vom cunoaşte aşa cum trebuie patrimoniul arhitectural al oraşului, vom găsi şi modalităţi eficiente prin care să-l îngrijim şi să-l protejăm”.
În total, din cei aproximativ 150 de copii care au fost prezenţi în Sala „Traian Moşoiu” au fost premiaţi 50. Cel mai mare punctaj şi locul I l-a obţinut eleva Maria Kozma de la Şcoala Generală Nr. 11, urmată, pe locul doi, de Natalia Nicoleta de la aceeaşi şcoală şi Cotuna Pop de la Şcoala Generală Nr. 16 şi, pe locul trei, de Lois Abrudan şi Bogdan Gurbai, ambii de la Şcoala Generală Nr. 16.
La festivitatea de premiere au participat şi Caroline Socie – responsabil Cooperare Instituțională la Ambasada Franței şi Claire Stoulling – director al Muzeului „Beaux Arts” din Nancy, Franța.
Alături de ele au fost prezenţi şi Adriana Lipoveanu – președinte al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor și director executiv al Instituției Arhitectului Șef, Daniel Negrean – şeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor, Ligia Mirișan – directorul Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, Rodica Hârcă – istoric şi Ramona Novicov – critic de artă şi Doina Tătar – profesor de desen (ultimele două componentele juriului care a decis câştigătorii).
„Mă bucur să văd atât de multă lume în această sală şi cred că anul viitor vom extinde concursul şi la licee. Eu sunt convins că dintre cei care sunteţi aici, mâine vom avea un arhitect al municipiului Oradea care să aibă grijă de comorile arhitecturale pe care ni le-au lăsat părinţii noştri”
a spus şeful ISJ Bihor, Daniel Negrean.
Proiectul „Detectivul Art Nouveau” și-a propus ca obiectiv dezvoltarea cunoștiințelor elevilor privind moștenirea cultural – patrimonială a Oradiei, dar și dezvoltarea unor sentimente de respect pentru patrimoniul arhitectural.