Anul 2012 a reprezentat un pas important făcut în domeniul informatizării serviciilor medicale din România. Deși introducerea rețetei electronice s-a făcut lent și cu foarte multe dificultăți, mai nou, a fost lansată on-line o aplicație națională prin intermediul căreia pacienții din toată țara se pot programa on-line la medicul specialist sau își pot rezerva, la farmacia la care doresc, o listă cu medicamentele de care au nevoie.
Aplicaţia online se numește consultadoctor.ro și, prin intermediul ei, pacienţii se pot programa la consultaţii în orice oraş, la orice medic specialist (dermatolog, oftalmolog, cardiolog, pediatru etc), la medicul stomatolog, logoped, psiholog etc, pentru tratamente de medicină alternativa sau pentru terapii complementare (homeopatie, fitoterapie, masaj, kinetoterapie etc), precum şi pentru efectuarea investigaţiilor medicale (ecografii, tomografii, analize de laborator etc).
De asemenea, prin ConsultaDoctor.ro, pacientii pot rezerva o lista de medicamente la farmacia pe care o doresc din aplicaţie şi le pot ridica în urmatoarele 2 zile lucratoare.
Utilizarea aplicatiei este gratuită pentru pacienţi şi medicii de familie. În județul Bihor nu sunt foarte mulți medici înscriși dar acest lucru se datorează faptului că programul nu a fost lansat de mult timp.
„În procesul de modernizare şi aliniere la tendinţele occidentale, mediul medical românesc va trebui inclusiv să treacă în era mHealth, în care telefoanele, smartphone-urile, tabletele, sistemele wireless de monitorizare a pacienţilor etc vin în sprijinul efectuării unor servicii medicale sau de sănătate publică”
a explicat doctorul Mario Grigorascu, directorul general al noii aplicații care a mai spus că, în România, încă se mai utilizează la scară largă foaia de hârtie şi creionul pentru evidenţa programărilor, pacienţii putând suna doar între anumite ore la cabinetul medical, de multe ori chiar deranjând medicul în timpul consultaţiei.
mHealth (folosirea aplicaţiilor şi a tehnologiei comunicaţiilor mobile în domeniul sănătăţii) şi eHealth (utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor în sprijinul serviciilor de sănătate şi domeniilor conexe) sunt domenii monitorizate şi susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fiind considerate esenţiale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi a calităţii actului medical la nivel mondial.
Naspa…doar dr din Bucuresti si de la aceeasi firma